Tko želi biti župan?

Dok u posljednje vrijeme javnost u Splitu, ali i u okolnim općinama, zabavlja inflacija kandidata za (grado)načelnika, potpuno druga klima vlada na razini Splitsko dalmatinske županije. U utrku za župana, po svoj drugi mandat, sasvim sigurno će krenuti aktualni župan, HDZ-ov Blaženko Boban. Analitičari primjećuju kako je on već u svojevrsnoj kampanji jer je učestalo njegovo obilaženje biračke baze, a osjetan je i porast medijskog angažmana njegova PR tima. U javnosti je nastojao ostaviti dojam pristojnog političara koji je iznikao iz naroda i u tome je bio relativno uspješan. Njegov najveći uteg je aktualna garnitura na čelu županijskog HDZ-a, te konstantan glas koji ga prati kao čovjeka odabranog i postavljenog od strane Ante Sanadera, piše portal Dalmacija News.
Gradonačelnik Vrgorca i čelnik stranke Nezavisna lista mladih, Ante Pranić ulazi u utrku za župana. Ovaj donedavni Mostovac kandidat je koalicije ZA šireg centra koju čini Nezavisna lista mladih, Pametno za Split i Dalmaciju, te HSLS, a njegovi zamjenici su Ante Renić i Daša Dragnić.
SDP, koji na svim razinama prolazi nešto između krize i katarze, još uvijek nema izglednog kandidata za mjesto župana, a ime koje se tek spominje je ono županijskog vijećnika Danijela Kukoča. Što se pak MOST-a tiče, najizgledniji kandidat za župana je Miro Bulj, koji je zasigurno najjače Mostovo ime kada se govori o Dalmaciji. Domovinski pokret najvjerojatnije u utrku za župana šalje Matu Šimundića, predsjednika njihovog kaštelanskog ogranka.
Već prvi nagovještaji kandidatura daju naslutiti kako će ovo biti iznimno uzbudljiva i neizvjesna kampanja i za župana. Nimalo nalik onoj s proteklih izbora. Također, očito je i kako nitko nema unaprijed upisanu pobjedu – kako u utrci za župana, tako i u utrci za većinu u županijskoj skupštini.

Izvori: Dalmacija News, Slobodna Dalmacija
Foto: Ante Pranić

PROČITAJ VIŠE...

 

Who's Online

We have 204 guests and no members online