Omiški plivački maraton 2011.

Omiški plivački maraton 18. Omiški plivački maraton održati će se u subotu, 30 srpnja 2011 s početkom u 9 sati. Natjecatelji u službenoj konkurenciji plivati će 10.000 metara duž istočne obale omiške rivijere kružno dva puta od Gradske luke Omiš do područja Nemira i nazad (4 x 2,5 km). Start malog rekreacijskog maratona dužine 2.000 m predviđen je u 9,20 sati s istog mjesta, Omiške gradske luke, a plivati će se do lukobrana Gradske plaže i natrag. Zbog velikog broja već prijavljenih Odlukom Organizacijskog Odbora prijave za službeno natjecanje više se ne primaju! Prijave za rekreativni maraton teku normalno ...


PRVENSTVO DALMACIJE U DALJINSKOM PLIVANJU - OMIŠ 2011

Omiški plivački maraton 2011.

Izvor: Omiš - plivački maraton (www.omis-plmaraton.hr)

Omiški plivački maraton koncepcijski je osmišljen kao dva maratona. Jedan maraton je tzv. rekreacijski na stazi dugoj 2 km baziran na masovnosti i sudjelovanju plivača svih uzrasta i službeni natjecateljski maraton na dužoj stazi uz sudjelovanje eminentnih plivačkih imena iz države i inozemstva.

- Lista prijavljenih natjecatelja za službeni plivački maraton - Prvenstvo Dalmacije u daljinskom plivanju

- Lista prijavljenih natjecatelja za rekreativni (mali) plivački maraton
 

Omiški maraton - staze 

Povijesti Omiškog plivačkog maratona

Trebalo je prepoznati omiški prirodni potencijal, čisto more, povoljnu temperaturu mora tijekom ljeta, idealan položaj predviđene plivačke staze koja čitavom duljinom prati obalu kao osnovne uvjete neophodne za organizaciju zahtjevne plivačke manifestacije, pa su profesori tjelesne kulture podržani od organizatora velikog i međunarodno priznatog starogradskog Faros maratona i njegovog predsjednika gosp. Vinka Šoljana pokrenuli, te 1993. godine, danas već poznati Omiški plivački maraton. Uprkos ratnom vremenu i svim nedaćama koje ono nosi.

Te 1993. godine u Omišu je organizirana uspješna športska manifestacija 'PLIVAČKI MARATON – OMIŠ '93' koju Hrvatski plivački savez svrstava u službeno natjecanje, prvenstvo Dalmacije u plivanju na dugim prugama u RH, drugo takvo u domovini.

Svake naredne godine se broj sudionika povećavao. U 2003. godini su prvi put bili domaćini Državnog prvenstva u daljinskom plivanju na novoj dionici dugoj 10 km. Prvenstvo se boduje i za Hrvatski kup ('CRO – CUP').

Na svim dosadašnjim maratonima sudjelovao je velik broj rekreativaca i djece, aktivnih plivača osvajača medalja s raznih natjecanja te reprezentativac Hrvatske u daljinskom plivanju.

Organizator svim natjecateljima osigurava: pratnju lokalnim brodicama, za svakog plivača službenog maratona barkariola, za svakog plivača liječnički pregled pred sam nastup, smještaj za plivače izvan Omiša pod imenom kluba ili pojedinačno.

Omiški plivački maraton

Ronitelji također jamče sigurnost plivačima, a dogovori, pozivi i uopće komunikacija za vrijeme natjecanja između ekipa koje prate plivače, liječničke ekipe i rukovodstva natjecanja odvija se radio vezom.

Predviđene su i nagrade najboljima (pehari i novčane), te službene majice i diplome svim sudionicima natjecanja. Posebne nagrade uručuju se također najstarijem i najmlađem natjecatelju.

Kulminacija svih događaja je svečano proglašenje pobjednika u Gradskoj luci – Mul.

Tradicionalno već, organizatori, gosti i plivači maratona 10 km odlaze na zajednički objed nakon završetka svih obveza službenog dijela natjecanja, na zabavu i druženje uz podjelu novčanih nagrada.

U proteklim godinama stjecala su se organizacijska iskustva, postizali sve bolji rezultati, a uz sve to osjetno iz godine u godinu povećavao se broj sudionika na obje dionice - daljinsko plivanje kao mlad sport na našem području ima sve više pristaša.

Osobito je iznenađenje što se na malom maratonu (2 km) iz godine u godinu pojavljuje sve veći broj plivača, naročito djece kojima plivanje predstavlja ne samo sportski izazov, nego i rekreaciju i druženje.

Omiški plivački maraton

Povezani članci

Who's Online

We have 149 guests and no members online