Istinsko novinarstvo ima i danas iznimnu ulogu

novineU Novinarskom domu u Zagrebu uz poruku pokrovitelja svečanosti, hrvatskog predsjednika Ive Josipovića, kako je nedopustivo da u medije ulazi crni kapital te da takvi mediji budu kupljeni crnim fondovima i da služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima, svečanom akademijom proslavljeno je 100 godina Hrvatskog novinarskog društva. Predsjednik HND-a Zdenko Duka podsjetio je da je skupština HND-a zaključila da je stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima na najnižim granama u novijoj povijesti, posebno zbog gušenja novinarskih sloboda. Na svečanosti su predstavljeni monografija "HND - prvo stoljeće" i marka HP-a "100 godina HND-a"... 

 

100 GODINA HND-a

Istinsko novinarstvo ima i danas iznimnu ulogu

Izvor: Hina

Predsjednik je istaknuo da mora postojati sustav zaštite i odgovornosti samo od laži a ne od vrednovanja.

"Vi imate pravo i dužnost vrednovati svakog od nas koji smo na javnoj sceni, kritizirati ga, pisati sve što znate o njemu i dobro i loše i nema nikakve obveze da pišete išta lijepo o bilo kome, ali postoji samo jedna obveza - da se ne iznosi laž", kazao je Josipović, istaknuvši da istinite činjenice moraju biti temelj svakog novinarskog uratka.

Poručio je da se moraju naći mehanizmi koji će novinarima osigurati slobodu, zajmačiti im profesionalnu i fizičku sigurnost, jer je nedopustivo da novinar bude pretučen a da se nikad ne otkrije tko je to učinio.

Nedopustivo je, kazao je Josipović, da u medije ulazi crni kapital, koji radi pritisak, ugrožava medijske slobode, ali i integritet i moralnu poziciju ljudi koji su objekt pisanja takvih medija. Nedopustivo je da takvi mediji budu kupljeni crnim fondovima, često kako postoje sumnje isisanim iz javnih poduzeća i da služe nevidljivim političkim ili kakvim drugim mafijaškim interesima, nelegitimnim i nelegalnim, rekao je Josipović, koji očekuje da će se to istražiti.

Mediji su ti koji upozoravaju na nezakonitosti, mafijaštvo i neplaćanje poreza. No, upozorio je Josipović, medij koji sam ne plaća porez ili svoje dugove ne može uživati povjerenje i biti rasadništvo slobodnog novinarstva. Istinsko novinarstvo imalo je i u povijesti a ima i danas iznimnu ulogu, istaknuo je Josipović, podsjetivši da su brojni novinari doprinjeli u razotkrivanju niza problema, pa i kriminala i loše politike.

Kako jednu od najznačajnijih zadaća HND-a, Josipović vidi u borbi protiv cenzure.

"Danas u mirnodopsko vrijeme zgroženi smo prijetnjama, ucjenama, zastrašivanjima pa čak i premlaćivanjima novinara koji istražuju korupciju i organizirani kriminal", kazao je barba Luka Bebić, predsjednik Hrvatskog sabora, i dodao kako je žalosno da su mnogi novinari izloženi pritiscima medija u kojima rade te nerijetko i krupnog kapitala.

Tim se sužavaju novinarske slobode, ali i slobode hrvatskog društva, rekao je Bebić poručivši da bez slobodnog i neovisnog novinarstva nema ni slobodnog, demokratskog i neovisnog društva.

Tijekom govora predsjednika HND-a Zdenka Duke novinari su ustali u znak protesta protiv cenzure i lošeg stanja u medijima, a na odjeći su imali znak "X" koji simbolizira borbu protiv cenzure.

Duka je podsjetio da je skupština HND-a u petak zaključila da je stanje u hrvatskom novinarstvu i medijima na najnižim granama u novijoj povijesti, posebno zbog gušenja novinarskih sloboda.

Na svečanosti su predstavljeni monografija "HND - prvo stoljeće" i marka HP-a "100 godina HND-a".

Povezani članci

Who's Online

We have 120 guests and no members online