Sveti Jure, dozovi nas pameti

Poljičani poštovani, čestitam Vam blagdan Svetog Jure, zaštitnika naših Poljica! U ona doba, pričahu nam naši stari, svaki poljički katun na svetoga bi Juru rano ujutro izabrao svoga katunara, kandidata za kneza, koji se birao upravo nakon mise u crkvi na Gracu, veličanstvenom lokalitetu iznad kanjona Cetine. Nakon vjerskog slavlja, na Podgracu je veliki knez biran tako da bi svaki kandidat pred sebe stavio kunparan, a ostali katunari bi na njega bacali kamenčiće, što je bio jedinstven, demokratski način biranja vlasti u tadašnjoj Europi...
Nažalost, već duže vrijeme naša i u Ljepoj Našoj zaboravljena i rascjepkana Poljica stagniraju u svakom pogledu, udaljavajući se sve više od principa zajedništva koje je uvijek donosilo boljitak Poljičanima. U Poljciima se sve teže živi, mladost u sve većem broju odlazi odavde privučena svjetlima domaće i ino metropola te brojnijim mogućnostima, ponajprije poslovnim, koje se tamo nude. U Liijepoj našoj umjesto uzleta tako pomalo gasne naša nekoć svijetla tradicija, vene pravo bogatstvo običaja i kulturno-povjesnih sadržaja, atrakcija i spomena na jednu od najneobičnijih državica kasnog srednjovjekovlja i načina života na ovom bogomdanom prostoru kojim, u ovim modernim vremenima, kao da ne znamo više upravljati s ciljem  zajedničkog boljitka, a stare i nove potencijale, još prilično očuvani krajolik, prekrasni kanjon Cetine, iskorake u pametnu, održivu i eko proizvodnju, mogućnosti seoskog i pustolovnog turizma, brendiranju Poljica kao kulturno-povijesne regije, bolju prometnu povezanost i uređenije ceste i puteve, ništa ne uspijevamo razviti u mjeri da budu poluge našeg novog razvoja, opstojnosti, održivosti, pa i novog procvata Poljica.
Sveti Jure, dozovi nas pameti! I vrati nam marljivost, zajedništvo i viziju, sve ono što je u daleko težim vremenima (dobro, tada nije bilo HDZ-a i ovoliko uhlj..birokracije) krasilo naše pretke.

Povezani članci

Who's Online

We have 186 guests and no members online