Hotela, hotela, jeftino damo, samo da prodamo..

hoteliHrvatska turistička roba je pri kraju i vlast želi zatvoriti priču oko toga, odahnuti, i "otići kući". Ministarstvo turizma i AUDIO, Agencija za upravljanje državnom imovinom, objavile su "Katalog investicijskih projekata" u kojima Republika Hrvatska, s ciljem podizanja konkurentnosti, traži ulagače u 14 posljednjih društava u kojima je država vlasnik više od 25 posto temeljnog kapitala te četiri društva od posebne namjene koje su godinama mrtvo slovo na papiru. Država ih nudi jeftino, samo da proda, jer to su zadnji turistički "Mohikanci" u kompletnom ili djelomičnom državnom vlasništvu. Među njima ima i teških gubitaša, koji i unatoč dobrim sezonama gomilaju gubitke, ali i sasvim pristojnih firmi, koje i dan danas, unatoč tome što im je država vlasnik, donose sasvim lijepe novce. Napravljen je, dakle, katalog, sve je lijepo posloženo i objašnjeno i sada se čekaju kupci ...

KATALOG TURISTIČKIH INVESTICIJSKIH PROJEKATA

Hotela, hotela, jeftino damo, samo da prodamo..

Piše: Davor Verković / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Problem je, međutim, u tome što se s prodajom požurilo. Je li to još jedan iskorak iz Plana 21, novi nakon odustajanja od uvođenja nižeg PDV-a turističkom sektoru za ovu godinu?

Naime, tijekom prvog sastanka s novinarima, na samom početku siječnja ove godine, novi ministar turizma Veljko Ostojić govorio je o predstavljanju prioriteta svojeg ministarstva. Uz ostalo, rekao je kako će se prije svega pozabaviti pitanjem trgovačkih društava koja su još uvijek u vlasništvu države. Najavio je kako će ta društva prvo bit restrukturirana, pa će tek onda, za dvije do tri godine, ići u privatizaciju.

Ne sumnjamo, međutim, da ne bi bio zadovoljan i da se ta društva prodaju do kraja mandata sadašnje vlade.

Prije nekoliko dana ponovio je nešto slično: "Vladine smjernice su jasne, privatizacija preostalih turističkih kuća u državnom vlasništvu. Imamo ambiciju privatizirati ta društva u roku od dvije godine, jer ne postoji apsolutno nikakav razlog da turistička društva ostanu u državnom vlasništvu", rekao je Ostojić.

U međuvremenu se, međutim, pogubila potreba prvotnog restrukturiranja tih tvrtki, ulaganja u njih i potom prodaja, naravno po bitno višim cijenama.

Nekako nam se čini da vrijeme i nije baš pogodno za prodaju, ali država valjda najbolje zna.

Država koja u proteklih 20 godina, dok je, vidimo, bivša HDZ-ova vlast nagrabila stotine milijuna eura u privatne novčanike, nije uspjela preurediti potencijalno fenomenalni Lipik, ili dva hotela probuđenog i turistima krcatog Visa... Koja se odriče zlatne makarske hotelske imovine, ili desetaka hotela južne Dalmacije, hrvatskog područja sa najljepšim plažama....

Ili koja 20 godina ne zna što će s Bjelolasicom dok se nogometna repka priprema u Sloveniji, koja deset godina smišlja kako da krene s dobrim projektom brijunske Rivijere.

Baš su nas igre oko te Rivijere podsjetile da u svemu ima neke sličnosti s prošlom vladom, s vladom Jadranke Kosor. I oni su žudili za novcima, ni oni nisu željeli ulagati pa tek onda prodavati, već su i oni gledali kako da tuđi novci riješe njihove brige.

Sjećate se? Krajem 2010. godine tadašnja je Vlada odaslala čuveni poziv u kojem je tražila investitore, odnosno strateške partnere, za pet turističkih projekata. Pravdali su to državnim interesom. Projekti su bili vrijedni 1,4 milijarde eura.

Perjanica je i tada bila Brijuni rivijera, vrijednost projekta procijenjena je na 895 milijuna eura, a stvari se od tada, kako to kod nas biva, nisu pomakle s mrtve točke.

Za planinsko sportski i Olimpijski turistički centar Bjelolasicu, gdje je u međuvremenu izgorjela glavna zgrada, pa je tako vrijednost još malo pala, tražio se partner koji raspolaže sa 50 milijuna eura.

Još jedna "Glinica iz Obrovca", sportsko rekreacijski centar Bijela Kosa u Vrbovskom, vrijedila je od 20 do 25 milijuna eura, a Turistička zona Prukljan, u Skradinu, o kojoj razmišlja i Milanovićeva Vlada, 200 do 300 milijuna eura.

Na kraju, HDZ-ova je vlast razmišljala i o uređenju područja Preluk na Kvarnerskoj obali, ali čini nam se da je to bila samo finta da se ponuda zaokruži na pet projekata.

Nisu naravno napravili ništa. Aktualna vlada zagrizla je još dublje. Bez ikakvih ulaganja nastoji prodati udjele u 14 turističkih tvrtki i naći investitore za četiri društva posebne namjene, Club Adriatic, HOC Bjelolasicu, Brijuni rivijeru i Park Prevlaku. Bez ulaganja, restrukturiranja.

"Hotela, hotela, jeftino damo samo da prodamo, još malo je ostalo, a mi bi išli kući, odmarati..."

Povezani članci

Who's Online

We have 466 guests and one member online

  • admin