Zima u Dalmaciji je najlipše godišnje doba

Iako možda nije dovoljno toplo da biste se okupali u moru i bezbrižno osunčali i u prosincu na plaži, zimi u Dugom Ratu možete uživati u brojnim aktivnostima. Najpopularnija je svakako ispijanje kave na zubatom suncu u nekom od brojnih štekata. Ja sam, evo danas na sunčanu svetu nedilju odlučio posjetiti one na dugoratskoj plaži. Što reći? Zima u Dalmaciji je najlipše godišnje doba! Nema gužve, a ima dragog i lipog svita.
Ako ste pak ljubitelj aktivnog odmora i volite aktivnosti koje će vam povisiti razinu adrenalina, i u Dugom Ratu možete isprobati mnoštvo zabavnih i zdravih aktivnosti, poput šotobraco đira šetnicom od Dugog Rata pa sve do njene trenutno zadnje izgrađene etape, Suhog Potoka, i lipo nazad. Šteta što osim ovih dugoračkih i Coco bara nema više otvorenih štekata na tom potezu. No dobro, otvorit će se oni na lito, sve u svemu šesna je to i zdrava višekilometarska šetnja, a tko "nema vremena" može šetnicom prođirati više puta i na bicikli.
Jedna od naših najpopularnijih adrenalinskih aktivnosti je uzbudljiva offroad avantura na Poljičkoj planini, olitiga Primorskoj kosi (Mošnici), koja će vam uz malo muke i zeru kondicije otkriti niz markiranih staza, prekrasnu prirodu, mahom napuštene dvore i naša stara sela, stare ali i obnovljene crkvice, stine, litice, malo divljiju stranu ove planine, čijim svladavanjem bivate nagrađeni prekrasnim pogledom koji za vedrijih dana seže i do bella Italije. Jedna lokalna ekipa sljubila je zdrav život s zdravom lokalnom gastronomijom, pa je svoje male zajedničke avanturističke vijađe po obližnjim brdima i planinama zajebantski prozvala - slaninarenjem. Respekt! Na friškom i čistom zimskom zraku uz dobro društvo i lijepi pogled nekako je sve ljepše.., pa tako i domaća marenda u prirodi. Što da Vam pričam, za ovakvih dana zima u Dalmaciji je najlipše godišnje doba!

Tekstić i foto: Mladen Banović

Zima u Dalmaciji je najlipše godišnje doba