Večeras počinje Omiški Gitaristički Festival 2012.


Omiš, 11. - 14. travnja 2012. Na ušće Cetine dolaze neki od najboljih svjetskih gitarista.

Srijeda, 11. travnja (autokamp ‘Galeb’), 20 h - svečano otvaranje OGF-a, koncert Vlatka Stefanovskog - modna revija 'Galeb' i revija gitara - zabava uz vječne melodije Zele Lipovače i prijatelja...

OMIŠ GUITAR FEST 2012.

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor:
Slobodna Dalmacija

omiš guitar festSpektakl je zajamčen. Trajat će četiri dana te će na ušće Cetine dovesti neke od najboljih svjetskih gitarista. Gledatelji će uživati, a među njima bi se, tako je barem obećao, trebao naći i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović koji je prihvatio pokroviteljstvo nad ovom iznimnom međunarodnom manifestacijom.


Program

- srijeda, 11. travnja (autokamp ‘Galeb’), 20 h - svečano otvaranje OGF-a, koncert Vlatka Stefanovskog - modna revija 'Galeb' i revija gitara - zabava uz vječne melodije Zele Lipovače i prijatelja

- četvrtak, 12. travnja, 20 h - superfinale električnih gitarista (AK ‘Galeb’) - 22:30 h: Mega Jam Session na motornom brodu ‘Jure Joskan’ uz Harpoon Blues Band

- petak, 13. travnja, 20 h - koncert bugarskog vunderkinda Davida Dyakova u Kaštel slanici

- subota, 14. travnja, 20 h - zatvaranje festivala u Ilirskome sjemeništu uz koncert Carla Marchionea i ansambla Laurum - , 22:30 h: after fest fešta uz Ivana Mihaljevića u BMB Guitar cafe-u
 


Treći “Omiš Guitar Fest” održat će se od 11. do 14. travnja, a njegove čelne ljude, ravnatelja Denisa Tafru i umjetničkog ravnatelja Nenu Munitića doslovno smo morali izvući iz kancelarije kako bi se na pola sata maknuli od telefona i predstavili nam ovogodišnji program.


Sve veći interes

- U organizacijskom smislu najveća je novina da se mojoj udruzi “Male žice” od ove godine pridružuje i omiški Centar za kulturu, što znači da će nam biti znatno lakše zatvoriti financijsku konstrukciju tešku 250.000 kuna - kaže Munitić.

OGF 2011

Prijave za natjecateljski dio službeno su okončane, no nemali je broj onih koji se još uvijek žele ugurati u program. Čovjek bi pomislio da su nagrade mamac, ali tajna je ipak u nečem drugom. A zbog tog tajnog sastojka “Omiš Guitar Fest” ove će godine pohoditi više od 200 natjecatelja iz 19 svjetskih zemalja, pa i onih nama jako dalekih poput Tajvana, Japana, Brazila, Meksika...

- Prva nagrada u petoj kategoriji gitara je vrijedna 2600 eura, dok će plasirani od drugoga do petoga mjesta dobiti simbolične novčane iznose kako bi mogli pokriti trošak boravka. U usporedbi s ostalim festivalima, pa čak i onima u regiji, to su zaista zanemarivi iznosi. No, prema broju prijava nama mnogi zavide - tvrdi Tafra, dok Munitić otkriva kako je već imao ponude, koje je on tvrdoglavo odbio, da festival preseli u neki drugi hrvatski grad.

OGF

- Omišanin sam i ovo što radim je moj svojevrsni poklon ovom prekrasnom gradu. Ponosan sam što smo u samo tri godine iznjedrili manifestaciju koja se može svrstati uz bok najvećim gitarističkim priredbama. Stoga i nije čudno da nam dolaze natjecatelji iz cijeloga svijeta kojima je želja da im eventualna nagrada na ovom festivalu bude zapisana u životopisu. Omiš, u koji dolaze praktično besplatno, služi im za podizanje vlastite cijene - objašnjava Munitić.

Konkurencija će ove godine biti zastrašujuća. Imena prijavljenih, smješkaju se naši sugovornici, još se uvijek drže u tajnosti, no kad budu objavljena, mnogi će, uvjeren je ovaj dvojac, “pasti u nesvijest”.

OGF 2011

Festival je podijeljen u dvije zasebne cjeline. Prva dva dana posvećena su električnoj gitari, a završna dva akustičnoj. Upravo spajanje klasike i elektrike ovu priredbu čini jedinstvenom u svjetskim razmjerima. A ove godine natjcat će se i kantautori, pri čemu pobjednika za nagradu očekuje snimanje u profesionalnom studiju.

Čast da otvori festival pripast će Vlatku Stefanovskom koji će, prvi put u Hrvatskoj, održati solo koncert na akustičnoj gitari.


Više od tisuću gostiju

Prvi put na ovim prostorima napravljeno je i natjecanje u disciplini najbolja skladba za akustičnu i električnu gitaru, a svoje kompozicije na festivalsku adresu poslali su i neki eminentni hrvatski skadatelji, no njihova imena Munitić i Tafra drže pod debelim ključem.

Tri najbolje skladbe, na završnom festivalskom koncertu, praizvest će gitaristički velikan Carlo Marchione.

OGF 2011

Posebno zadovoljstvo vlada u Turističkoj zajednici. Očekuje se, naime, da će, uz sudionike i “prateće osoblje”, više od tisuću gostiju posjetiti festival, a među njima će se naći i urednici specijaliziranih časopisa koji su “Omiš Guitar Fest”, izražavajući se isključivo u superlativima, već uvrstili među nezaobilazne gitarističke evente”.

OGF 2011

- Tko jednom u Omiš dođe, taj se uvijek vraća. Tajna je u vrhunskoj četverodnevnoj zabavi, druženju, natjecanjima, radionicama i predavanjima istinskih majstora gitare. Ovaj festival novi je omiški brend - zaključuju Munitić i Tafra.

OGF 2011

Povezani članci

Who's Online

We have 60 guests and no members online