Strategija aglomeracije temelj budućnosti

Sve ruke splitskih gradskih vijećnika dignute su u zrak za prihvaćanje Strategije razvoja urbane aglomeracije Split do 2020., čime su za brojne projekte postala dostupna 63 milijuna eura iz fondova EU-a. Odlična je ovo prilika i za općinu Dugi Rat i grad Omiš da EU sredstvima realiziraju neke od svojih projekata. Naime, Strategija kojom su obuhvaćeni Split i 12 okolnih funkcionalno povezanih jedinica (Podstrana, Dugi Rat, Omiš, Solin, Kaštela, Trogir, Sinj, Dicmo, Podstrana, Dugi Rat, Dugopolje, Muć, Klis i Lećevica) lokalne samouprave prošle je godine od Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije izabrana među projektima teritorijalnog razvoja. Time joj je na raspolaganje stavljen spomenuti bespovratni iznos za projekte iz područja konkurentnog poduzetništva, održive urbane mobilnosti, turističke valorizacije kulturne baštine, prenamjene zapuštenih lokacija i napuštenih objekata, povećanja zapošljavanja i jačanja cjeloživotnog obrazovanja te smanjenja socijalnih nejednakosti. Urbana aglomeracija Split također se odnosi na za unaprjeđenje javnog sustava toplinarstva i razvoj sustava poduzetničke infrastrukture, ali i održivu integraciju nezaposlenih osoba...

SPLITSKO GRADSKO VIJEĆE JEDNOGLASNO O DOKUMENTU KOJI JE IZRADILO SVEUČILIŠTE U SPLITU

Piše: Ivica Profaca / Universitas, SD

Strategiju je besplatno na korist gradu i regiji izradilo Sveučilište u Splitu, odnosno oko 850 znanstvenika i stručnjaka s nekoliko njegovih sastavnica. Ovim važnim dokumentom biti će omogućena realizacija projekata korištenjem blizu 63 milijuna eura iz fondova Europske unije.

radnici

Strategija i trud uložen u njezinu izradu prepoznati su i dodjelom godišnje nagrade Splitsko-dalmatinske županije. Sada, usvajanjem na Gradskom vijeću, cijela stvar može krenuti u konkretniju realizaciju. Prilikom prošlomjesečne dodjele priznanja djelatnicima Sveučilišta koji su radili na Strategiji rektor Šimun Anđelinović je najavio i izradu dugoočekivane strategije razvoja Splita, čiji će temelj među ostalim biti i Strategija razvoja urbane aglomeracije Split.

Radom na Strategiji i njezinim prihvaćanjem (uz pojedine primjedbe koje nisu utjecale na jednoglasnu odluku) pokazalo se još jednom: Sveučilište u Splitu i znanje njegovih stručnjaka, znanstvenika i nastavnika mora biti pokretač razvoja u gradu, županiji i regiji, ali i u cijeloj Hrvatskoj.

Ovim dokumentom udareni su temelji, na cijeloj zajednici je sada da na njima “sazida’ budućnost.

neradnici

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online