Osvrt na izložbu Ljubomana Karamana i proslavu Velike Gospe u Krugu

Jurica Ivanišević i Ljuboman Karaman

Ovogodišnja proslava blagdana Velike Gospe, nebeske zaštitnice starog sela Krug, svečano je proslavljena. Uoči samog blagdana, u okviru Dugoratskog kulturnog ljeta, ispred središnjeg sastajališta mještana, u Čimatoriju crkve Velike Gospe, priređena je izložba slika Ljubomana Karamana, člana Poljičke Likovne kolonije "Krug". Sama pomisao da će ovdje izlagati naš lokalni umjetnik, već u poslijepodnevnoim satima potakla je brojne njegove prijatelje i zaljubljenike u slikarstvo i umjetnost da se zapute put Kruga ... 

KRUG

Osvrt na izložbu slika Ljubomana Karamana

Kružani

Tekst i slike: Davor Grgat

Naravno, došao je i načelnik Općine Dugi Rat Jerko Roglić, te Veliki i Mali knez s tajnicom Društva Poljičana "Sv. Jure" – Priko, Petar Rodić, Luka Marić i Đurđica Tičinović. Među brojnim mještanima Jesenica bilo je i posjetitelja iz Omiša, Splita, te naših gostiju s hrvatskim korjenima, koji svoj godišnji odmor koriste na plažama kako Jesenica, tako i susjednih mjesta i općina.

Kružani

Na otvaranju izložbe, nazočnima se obratio Jurica Ivanišević, predsjednik Udruge Jesenica, koji su i organizatori ovog skupa, o životu i djelu slikara govorila je Mirka Ivanišević, koja je pored ostaloga istakla, a u predgovoru Ante Novakovića stoji;

"Slikarstvo Ljubomana Karamana je svojim največim dijelom gotovo regionalno ukorijenjeno – najveći broj slika daje nam interpretaciju užeg zavičaja – koji najuspješnije dočarava slikajući stare ruralne vedute, prigodne običaje i brodove donjopoljičkih, jeseničkih pomoraca i mornara, u kojima u svojoj prolaznosti otkriva jedan sadržajno i pikturalno vrlo bogati svijet.. Naturalistički bilježi organsko optičku sliku zbivanja iz Jesenica svoje mladosti i stvara slikarstvo potpuno mjerljivo klasičnim formulama i kolorističkim znakovima, u kojoj je prića viđenog svedena na krajnju mjeru s culjem da pruži estetsko uživanje za slikarski odnjegovano oko. U Ljubomanovim radovima zaigrao je baš genetski, poljički zavičajni idiom i mora i kršnog kamena i oholog trajanja, a time je i geneza njegovog kreativnog čina temeljito obilježena i motivirana, predstavljanjći neraskidivo jedinstvo života lika i oblika, sliku etnografskog i zavičajnog identiteta u kojem su ove slike, usput govoreći, otvorenom puninom i rođene...".

Kružani

Pobravši aplauz publike, gđa Ivanišević je govorila o pjesniku Barnku Klariću, čiji 100. rođendan je obilježen 11. kolovoza i pročitala više njegovih stihova, da bi na kraju pročitala emotivnu pjesmu o Zeljovićima, Tugomira Erice, "Umire selo moje...".

Na kraju, kako i dolikuje, nazočnima se obratio i autor ove izložbe, Ljuboman Karaman, koji je proslije par riječi ispraćen velikim pljeskom mnogobrojne publike.

Uslijedio je domijenak, a s obzirom da je to bio posni dan, svi nazočni su uživali u soparniku, palačinkama, siru, keksima i hladnim osvježavajućim pićima.

Točno u 21 sat, na brdu kod Sv. Maksima, poviše Kruga, odakle se pruža prekrasan pogled na Srednja Poljica, od Sitna, Žrnovnice do Gata, potom do Omiša i Splita kao i na susjednim otocima Braču i Šolti, vrijedni Kružani su u čast Velike Gospe i ovoga puta priredili veličanstven vatromet. Slavlje je, kako to već biva u Jesenicama. nastavljeno do ranih jutarnjih sati.

Na sam blagdan Velike Gospe u crkvi je svetu misu održao jesenički župnik don Nenad Čondić, a u poslijepodnevnim satima, pred velikim brojem vjernika, priređena je svečana i tradicionalna procesija, koja se kretala glavnim ulicama Kruga.

Kružani

Misno slavlje ispred crkve u hladu i tišini, predvodio je don Marko Klarić, koji je u nadahnutoj propovijedi , kazao i ovo:

"...Jedan od najzanimljivijih psihijatrijskih eksperimenata, u povijesti dogodio se u SAD 1959. godine. Psihijatar Vilton Rokic, susreo se u svojoj klinici s tri posobe, koje su ispovjedale isti identitet. Naime, sve tri ove osobe, smatrale su se religijama, spasiteljima, odnosno da su oni Isus Krist. Jedan od njih, 70-ogodišnji seljak, tvrdio je da je on „živi Bog“. Potom jedsdan „promašeni„ pisac, hospitaliziran nakon što je premlatio svoju obitelj, izjavljuje kako je on stvorio Boga, a treći ratni pacijent, ratni veteran izjavljuje svom doktoru, da na njegovu Rodnome listu piše, kako je on reinkarnacija Isusa Krista. Dakle, ovaj psihijatar susreo sa sa tri Mesije , u malom prostoru. Nije ih pokušao tretirati jednog po jednog osobno, nego je došao na ideju da ih zatvori u ludnicu, u istu sobu u trajanju od dvije godine., kako bi cijelo to vrijeme proveli zajedno. Ispočetka su dopirala urlanja, gdje su jedan drugoga optuživali za nedostatak poštivanja kojega trebaju oni kazivati jedan drugom , jer jedan, drugi i treći su se smatrali da je upravo on Isus Krist. I kako je psihijatar već gubio nadu, a ova tri Boga ustrajavala u međusobnim otužbama za bezbožnost, ovaj ratni veteran jedno je jutro ipak prvi puknuo. Promijenio je vizit-kartu, na koju je ispod svog imena napisao; „Obični krščanin“ umjesto dosadašnjih; „Kralj Kraljeva i Gospodar Gospodara“. Ubrzo je i drugi zaključio, mada je bolo tko od nas trojice Bog, zasigurno ne bi bio u ludnici. Nakon njih, i onaj treči „digao je ruke“ od svoga Božanskoga identiteta. Prestali su se prepirati i počeli pričati o sasvim običnim životnim stvarima. Poslije svega toga, ni doktoru nije prestalo ništa drugo nego da ih pusti iz ludnice. Napiše jedan čovjek, da je svijet nalik na pakao. Zašto, Jer ima previše Mesija i Spasitelja...., koji lažu i obećavaju a od ispunjavanja želja ništa, bez pomoči Isusa Krista i Blažene Djevice Marije..." kazao je don Marko.

Kružani

I nakon mise slavlje se nastavilo, pečenom sa ražnja i osvježavajućem piću malo tko je mogao odolit ..

Povezani članci

Who's Online

We have 170 guests and one member online

  • admin