Omiško ljeto: Bosanac na odmoru

Iz radionice najboljeg humora ovih prostora dolazi sarajevski kazališni hit - komedija "Bosanac na odmoru“ u kojoj izvrsni sarajevski glumac Rijad Gvozden sam igra niz uloga i zasmijava publiku do suza.
"Bosanac na odmoru" je nastao po motivima teksta "mora od odmora" Esmira Salihovića koji htio je na humorističan način, kroz ispovjest supruga, dočarati sve “muke” kroz koje prolazi porodica sa troje djece, želeći 10-ak dana planiranih za odmor učiniti što ugodnijim. Konačni ishod je – potreba za odmorom nakon odmora.
A kako se to bosanac odmara i je li moguće zamisliti ga u ovom neprirodnom stanju pogledajte u ponedjeljak, 25.07. u 21 sat a pozornici Omiškog kulturnog ljeta, na platou iza Gradske knjižnice...

Izvor: CZK Omiš

Smijati se muci u inat popularno je u našem narodu i način kako preživljavamo teške i ponekad nemoguće trenutke. Upravo je to bit predstave Bosanac na odmoru. Rijad priča o svom odmoru na moru koji se zbog prevelikih obaveza i naporne žene Begajete pretvorio u pravu noćnu moru. Da bi to dočarao publici mora glumiti nekoliko likova.

Na beskrajno duhovit način ispričana je u ovoj urnebesnoj monokomediji priča o odmoru koji se kroz prizmu supruga i oca pretvara u svoju suprotnost umor, znoj i patnju. Komični konflikti supružnika zbog suvišnih krpica, različitih interesa, trošenja novca izaziva salve smijeha kod gledatelja. Suprug, otac štedi svaki dinar, kunu, euro, na odmoru se osjeća kao na bauštelu, gunđa, ali izvšava obaveze.

Monodrama progovara o ovisnostima čak i na plaži-ovisnost o mobitelu, društvenim mrežama. Nema istinskog odmora i diskonetkiranja od svega i svakog. Izgubi se bosanski rahatluk i sposobnost uživanja u čistom besposličarenju, višesatnom besciljnom kahvelenisanju.

Povezani članci

Who's Online

We have 136 guests and no members online