Delegacija Općine Dugi Rat u posjetu bratskoj makedonskoj općini Novaci

Proteklog tjedna delegacija općine Dugi Rat, koju je predvodio naš načelnik Jerko Roglić, a u koju su činili i nekoliko naših vjećnika i djelatnika općine te predstavnik KUD Dalmacija, bila je u posjetu bratskoj makedonskoj općini Novaci. Novaci su mjesto od oko 4.000 stanovnika nedaleko od Bitole i centar makedonske općine Novaci s kojima naša općina njeguje iznimno dobre prijateljske odnose s tendencijom produbljivanja istih i na zajedički nastup na privlačenju EU sredstava. Kulturna suradnja i dugogodišnji međusobni posjeti KUD "Dalmacija" Dugi Rat i KUD "Ilinden" iz Bitole već je odavno uspostavljena i njeguje se, baš kao i više nego prijateljski odnosti čelništva lokalnih samouprava. Na sastancima u okviru posjeta ta suradnja će se dići i na veći nivo. Potpisan je memoradnum za proširenje suradnje ovih dvaju bratskih općina i na drugim područjima, prvenstveno gospodarstva i suradnje na prekograničnim EU projektima te zajedničkom kandidiranju projekata za financiranje iz EU fondova. Vijećnici su oduševljeni toplinom prijema naše delegacije u općini Novaci te svojim domaćinima, koji će za nadolazeći blagdan Svetog Josipa, kada slavimo i Dan općine Dugi Rat, doći u uzvratni posjet našoj maloj općini. Nadamo se da ćemo ih barem "upola" dobro ugostiti kao što su oni ugostili naše predstavnike..
U godini kada u mjestu slavimo i 80 godina našeg vatrogasnog društva (i još neke velike, okrugle, obljetnice..) nadamo se da će naši općinari poraditi i na daljnjem učvršćenju i proširenju velikog prijateljstva naših vatrogasaca s svojim njemačkim kolegama iz bavarskog gradića Grafenrheinfelda. Red je da se i to dugogodišnje prijateljstvo, isprva samo vatrogasaca a sada i većeg broja mještana općine, podigne na puno veći i službeniji nivo. Bit će odlične prilike za to našim općinarima i načelniku već u svibnju, kada se nizom događaja, kojima će prisutvovati i bavarski vatrogasci i predstavnici gradića Grafenrheinfelda, bude proslavljalo 80 godina vatrogastva u Dugom Ratu. Surađivati i prijateljevati ne da se mora, već je to u današnjem svijetu i nužnost. Jer nitko nije otok sam za sebe... tako da naši općinari tu imaju puuno prostora za napredak na svim poljima suradnje..
U nastavku pogledajte dva video priloga makedonskih televizija o posjetu općinske delegacije Dugog Rata bratskoj općini Novaci, a završiti ćemo ovaj kratki osvrt bezvremenskim stihovima grupe "Time"... "Pjesmom je svojom zemlja ta, očarala srca sva, tamo gdje vječno sunce sja, tamo je Makedonija, narod i zemlja koju volim ja..."

TAMO GDJE VJEČNO SUNCE SJA...

Piše: Mladen Banović

Tv Tera Bitola o posjetu hrvatske delegacije iz općine Dugi Rat općini Novaci..


TV Orbis o posjetu delegacije općine Dugi Rat i memorandumu o suradnji između dviju općina..

Povezani članci

Who's Online

We have 211 guests and one member online

  • admin