Noćnjak: Nikada masovnija manifestacija maslinara

Maslinari na NoćnjakuMaslinari i uljari od Crne Gore do Slovenije te proizvođači opreme za uzgoj i proizvodnju maslinovog ulja okupili su se u hotelu Alga u Tučepima na 15. međunarodnoj manifestaciji "Noćnjak" u organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije. Domaćini su općine Tučepi i Gradac. Tijekom  trodnevnog rada skupa održat će se mala škola kušanja maslinovih ulja, znanstveno stručni skup o maslinarstvu i uljarstvu, Sabor maslinara uz sudjelovanje stručnjaka, olio gastro show, okrugli stol o maslinarstvu, studijski obilazak maslinika samostana u Zaostrogu i nagrađene uljare Radelić u Gradcu, kao i predavanje poljoprivredne savjetodavne službe ...

NOĆNJAK 2013.

Nikada masovnija manifestacija maslinara

Piše: Ana Dragičević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Najsvečanija večer svakako će biti proglašenje šampiona maslinovog ulja i dodjele priznanja za najbolja. Od svih se sudionika mogao čuti zaključak kako se ranije zapušteni maslinici uvelike obnavljaju, u njih je ušla struka, što je rezultiralo velikim brojem vrhunskoga ulja.

Noćnjak

Uređuju se putovi kroz maslinike, sveto stablo sve se više cijeni, a ulje i maslina se uključuju u turističku ponudu. Razvija se zadrugarstvo, kroz koje se proizvod može konkurentno plasirati na europsko tržište nakon ulaska u EU.  

Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije:

Noćnjak okuplja sve više maslinara i uljara, ove godine je rekordan broj od 328 uzorka maslinova ulja na ocjenjivanju kroz dvije kategorije. Prijavljene proizvode, koji su već u trgovinama i prodaji, te one koji će uskoro biti ponuđeni tržištu, 2,5 mjeseca ocjenjivalo je 67 certificiranih ocjenjivača. Prije 15 godina bilo je 38 uzoraka, a 10-ak zlatnih. Danas ih je preko 200 sa zlatnom medaljom. Uz nas je sve veći broj izlagača opreme vezane za maslinarstvo. Uključen je znanstveno stručni segment o najboljim agrotehničkim mjerama, a posebno je zanimljiv susret čovjeka s maslinovim uljem, to kušanje najboljih. Ove godine pridružili su se Talijani s ambalažom za pakiranje ulja.     

Na večeri otvaranja Noćnjaka dodijeljena su osobna i kolektivna priznanja.

Međunarodno priznanje "Cavaliere Olio d"oliva" dobio je Danilo Radelić, maslinar iz Grdca  vlasnik uljare. Priznanje "Joško Niskota" uručeno je Josipu Alaču iz Drvenika i Jošku Veži iz Brista. Priznanje je dobila poljoprivredna zadruga Vodnjan.

Zlatno pero Noćnjaka ove je godine zaslužila Radio Dalmacija, a Zlatnu amforu općina Gradac. Priznanje Branko Škarica za životno djelo u uljarstvu došla je u ruke prof. dr. sc. Olivere Koprivnjak. Priznaje Pavle Bakarić za životno djelo u maslinarstvo pripalo je Gordani Dragun.

najbolji na Noćnjaku

Povezani članci

Who's Online

We have 224 guests and no members online