Knjige: Simon Reynolds - Energetski bljesak

Simon ReynoldsAko je rock glazba govorila o iskustvu – autobiografskom ili izmišljenom – rave je konstruirao jedno iskustvo: zaobilazeći tumačenje, slušatelj je ubačen u vrtlog povišenih senzacija, apstraktnih emocija i umjetne energije. Rave glazba predstavlja fundamentalni raskid s rockom, ili barem dominantnom (engleskom) književnom i socrealističkom paradigmom rock kritike, koja se fokusira na pjesmu i priču. Rave je od samog početka nešto više od glazbe i droge; rave je matrica životnog stila, ritualiziranog ponašanja i vjerovanja. Običnom promatraču možda djeluje kao neki uvrnuti kult, no za sudionike rave je poput religije. Knjiga Simona Reynoldsa "Energetski bljesak - Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu" čije je dopunjeno i prošireno izdanje nedavno izdano u Hrvatskoj u okviru Naklade Ljevak, predstavlja kroniku jednog važnog glazbenog i kulturnog fenomena koji je nakon hipnotskih "rave on!" devetesetih itekako prisutan i danas u plesnoj kulturi u donekle "blažim" techno, trance, house, dance i inim  varijantama ...

SIMON REYNDOLS

Energetski bljesak

Putovanje kroz rave glazbu i dance kulturu


Izvor: Naklada Ljevak i drugi


Energetski bljesak je esencijalna i nezaobilazna  kronika jednog važnog fenomena koliko i knjiga autorovih općih i teorijskih ideja o plesnoj kulturi, prožeta intervjuima iz zadnjih deset godina, a konstruirana i ispisana kao dijalog sa zamišljenim sugovornikom.

Simon Reynolds

Par brzopoteznih o autoru

Simon Reynolds autor je nekoliko vrlo zapaženih knjiga o glazbi, od kojih su posljednje objavljene, Rip It Up and Start Again: Postpunk 1978 – 84 i Bring the Noise: 20 Years of Writing About Hip Hop. Objavljuje u publikacijama kao što su New York Times, Observer, Salon, Guardian, Unict i The Wire. Vodi I blog Blissblog na http://blissout.blogspot.com.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 204 guests and no members online