Priča o jedinom dugoratskom hotelu

samčki hitel Dalmacija u Dugom RatuNegdašnji hotel za samce u središtu Dugoga Rata ponovno je sam. I napušten. Nakon što je godinama trunuo bivajući privremenim domom obiteljima bivših radnika ugasle tvornice ferolegura 'Dalmacija', na trenutak se učinilo kako bi mogao živnuti i zaista postati hotel, u punom značenju te riječi. Na žalost, bizarna nesreća spriječila mu je put u svijetlu budućnost pripuštajući njegovim hodnicima duhove prošlosti ...

HOTEL ZA SAMCE "DALMACIJA" DUGI RAT

Priča o jedinom dugoratskom hotelu

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Slobodna Dalmacija

Iz arhive - Petar Vuko ispred hotela u Dugom Ratu Prije pet godina ovu zgradu površine 1.558 četvornih metara s pripadajućim dvorištem od 3.481 četvornim metrom na javnome je natječaju za 900.000 eura kupio Petar Vuko, poduzetnik iz osječkog Višnjevca. Njegova tvrtka 'As Commerce' na slavonskom je tržištu postala prepoznatljiva po prehrambenim proizvodima, no upravo 2006. godine napravljen je poslovni iskorak otvaranjem hotela 'Patria' u Belome Manastiru, prvoga visokokategornika u Baranji.

Širenje na obalu bilo je neminovnost, pri čemu je Vuko odabrao središnju Dalmaciju kao kraj iz kojega i sam potječe. Zgradu u Dugom Ratu, kao dio stečajne mase propale 'fabrike', relativno je lako kupio - nije baš da je bila neka navala - no s njom je u dotu dobio i stanare: 13 obitelji koje su s godinama samački hotel, osvajajući sobu po sobu, prisvojile kao svoje vlasništvo.

Iseljavanje je bilo dugotrajno i mučno. Padalo se u nesvijest, intervenirala je policija, a Vuku se, bez obzira što je čovjek s punim pravom tek želio biti svoj na svome, optuživalo da je nezasitni i socijalno neosjetljivi, odnosno tipično hrvatski bezdušni tajkun.

Kada je deložiranje okončano, počela je obnova hotela. I trajala je godinu dana... A onda se dogodila tragedija. Petar Vuko hodao je po krovu nadgledajući radove te propao kroz rupu prekrivenu najlonom. Preminuo je na licu mjesta. Dogodilo se to 9. lipnja 2011. godine, točno na godišnjicu deložiranja Grizeljevih, posljednje obitelji iz dugoratskog hotela.

Premda nam to nitko službeno nije želio kazati, hotel bi uskoro ponovno mogao na 'bubanj'.

hotel Dalmacija Dugi Rat nekadU tvrtki 'As Commerce' su ljubazno primili naš poziv, no kad su čuli što nas zanima raspoloženje im se, baš kao u horror filmu, naglo promijenilo te smo obaviješteni kako nitko iz firme na temu dugoratskog hotela s novinarima neće razgovarati. Ni sada, ni ikada!

Jerko Roglić, načelnik općine Dugi Rat, samo nemoćno širi ruke.

- Sve je palo u vodu. S gospodinom Vukom smo imali sjajan poslovni odnos, imali smo velike planove te smo već bili dogovorili da u blizini hotela smjestimo tržnicu i ribarnicu.

Što će sada biti, ne znam... Ni nama u Općini se nitko od pokojnikove rodbine ne javlja... - zdvaja Roglić svjestan kako od praznog i derutnog hotela nitko nema koristi.

Povezani članci

Who's Online

We have 61 guests and no members online