Udruga Jesenice: Kako od brze ceste Split-Omiš napraviti Multimodalni integrirani transportni koridor

Prenosimo viziju članova Udruge Jesenice o brzoj cesti Split-Omiš...

"Već se dugo vremena vode rasprave, vrše javni pritisci, rade projekti i isti se mijenjaju, da bi u  konačnosti  bio najavljen referendum u općini Dugi Rat, na temu  prometne petlje i priključka Dugog Rata na Brzu cestu Split - Omiš. U dosadašnjim raspravama Udruga Jesenice i dosta mislećih građana općine Dugog Rata, suprostavili su se ideji izgradnje Brze ceste Split Omiš, u modelu  kako je predlagana. U  namjeri da  svoja razmišljanja i spoznaje podjele s odgovornim ljudima koji odlučuju o državnim  projektima, Udruga Jesenice je tijekom 2013. godine na više adresa poslala pismo slijedećeg sadržaja..."

UDRUGA JESENICE

Kako od Brze ceste Split-Omiš napraviti Multimodalni integrirani transportni koridor

Izvor: Udruga Jesenice

Poštovani

Obraćam Vam se s idejom o  promjeni stajališta vezanih za izgradnju brze ceste Trogir-Omiš, i to dionice koja prolazi između Žrnovnice i Cetine, tj. predjelom donjih Poljica, kroz općine Podstranu i Dugi Rat.

Kao što je poznato,  kroz taj predio, projektirana je brza cesta koja prolazi sredinom polja, i cijeli predio donjih  Poljica dijeli na dva dijela, dio ispod i iznad ceste. Uz to, zbog konfiguracije terena, te sigurnosnih zahtjeva brze ceste, sama izgradnja ceste bila bi pravi ekocid za prostor donjih Poljica, i za vijeke vijekova "zatvorila" taj prostor za kvalitetan život.

S obzirom da cesta nije na vrijeme završena, te da se privremeno nudi rješenje da se uz tunela iznad Cetine, ulazi u tunel koji vodi u Naklice, i odatle kroz srednja Poljica (iza planine) vodi do  Stobreča, to je u velikom dijelu stanovnika koji žive u tom prostoru i  tu imaju zemlju, sazrela ideja da je brza cesta od strane mora, pravi ekocid za prostor, da takova cesta ne povećava standard življenja stanovnika Dugog Rata, već ga unazađuje, i uz to, nepovratno stvara problem razvoja donjih Poljica.

Kod većine stanovnika donjih Poljica sazrela je svijest i spoznaja, da planiranom trasom brze ceste, treba planirati magistralnu cestu, s time da svakih 100 - 200 metara imamo odvojke na sporedne putove i ulice ispod i iznad ceste. Na taj način bi se prostor donjih Poljica između Žrnovnice i Cetine otvorio kao najperspektivniji prostor u  Dalmaciji za razvoj. Jednom riječju, taj prostor bi postao "Beverly Hills" grada Splita, i budući prostor za razvoj stanogradnje, industrije i poljoprivrede. Ujedno, ovo je i najveći razvojni projekt općine Dugi Rat. Realizacijom ovog projekta, općina Dugi Rat postala bi jedna od najperspektivnijih općina u Republici Hrvatskoj.

U suprotnom, realizacijom plana Brze ceste kroz donja Poljica po dosada predloženim varijantama, prostor općine Dugi Rat  trajno  gubi na vrijednosti, i razvojnoj komponenti.


 
Tijekom proteklog vremena, neke naznake da se o ovoj temi drugačije razmišlja od ljudi koji odlučuju o projektu, dobila su potvrdu kada je dožupan Ante Šošić, javno predstavljao projekt Brze ceste Split Omiš kao najveći prioritet Splitsko dalmatinske Županije, spomenuo RAZLIČITE LOKALNE INICIJATIVE KOJE ZAGOVARAJU DRUGAČIJI KONCEPT.

Zatim je Ministar Dončić, predstavljajući projekt Brze ceste Split Omiš, i govoreći o dinamici izgradnje, rekao da će u prvoj fazi, između Podstrane i Duća, biti samo DVIJE trake.

A nedavno je potpredsjednik Vlade gospodin Branko Grčić, izgovorio riječi drage ušima članova Udruge Jesenice, i ostalim zagovornicima  drugačijeg riješenja projekta Brze ceste, obrazlažuči projekte od važnosti za RH, a time i projekt Brze ceste Split OMiš, izjavio: UMJESTO KLASIČNE CESTE ŽELIMO BRZU CESTU OD SPLITA DO OMIŠA, PRETVORITI U MULTIMODALNI INTEGRIRANI TRANSPORTNI KORIDOR...???.

Sada dakle kada je stvar pred realizacijom, i kada o projektu Brze ceste Split Omiš, odlučuje lokalna samouprava, dakle vijećnici općine Dugi Rat i stanovništvo Dugog Rata, sada je dakle vrijeme da se svi primimo za jednu  ideju, tj. - kako brzu cestu Split Omiš pretvoriti u Multimodalni integrirani transportni koridor.

I time stvorimo osnovne pretpostavke da od općine Dugi Rat napravimo budući "hrvatski Monte Karlo".

Vrijeme je da se krene.

Povezani članci

Who's Online

We have 78 guests and no members online