Izvrsna predstava omiškog teatra oduševila dugoračane

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumce

Prepuna dvorana nekadašnjeg kina "Dalmacija" dočekala je u subotu navečer u Dugom Ratu omiške glumce iz gradskog teatra "Mali Princ". Na programu je bila predstava "Kako je New York dočekao Krista", predstava koja je bezraložno uzburkala neke duhove u našem malom mjestu koje se za zimskih dana "užasava" i zalaska sunca nad Malim Ratom, a kamoli ne blještećih svjetala pozornice, pardon, velegrada i svih njegovih poroka. No ovo nije bila takva "poročna" večer. Ovo je bila prava fešta kazališta i to onog nepatvorenog, iskrenog, amaterskog, čime sve ono (pr)oživljeno i prikazano na sceni, a to se s obzirom na skromnu kazališnu obrazovanost ne usuđujem komentirati, no zato mogu zapisati koju o doživljenom u publici koja je gledalište noovoobnovljene dvorane legendarnog kina (koja se, nažalost, premalo koristi) ispunila doslovno do posljednjeg mjesta. Planuo je, naravno, i balkon sa svim "ljubavnim" sjedalima koje bude lijepa sijećanja ..

KAKO JE DUGI RAT DOČEKAO OMIŠKE GLUMCE

Izvrsna predstava omiškog teatra oduševila dugoračane

Tekst i slike: Mladen Banović

Predstavu sam prvi put pogledao ljetos na omiškom starom groblju(!), a ovaj drugi put, večeras, izgledala mi je još i bolje.

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumce

Oduševio me je, moram to reći, Josip Sebeledi Picasso u ulozi sitnog kriminalca Billyja, pravo otkriće mi je i mlada djeva u ulozi Gipsy, ma kad bolje razmislim prava je šteta u ovako razigranom kolektivu od desetak-petnaest  iskrenih zaljubljenika u kazalište isticati pojedince, premda treba posebno pohvaliti Marka Kapitanovića koji se odlično nosio s teškom ulogom Isusa i redatelja (u predstavi i u ulozi kardinala) Otokara Levaja na čiju inicijativu je i nastala ova predstava u omiškog teatra "Mali Princ", nastala po istoimenoj drami Ivana Raosa iz 1956.

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumce

Omiški teatar inače funkcionira bez ikakvog službenog financiranja. Mladoj glumačkoj družini, saznajem, trebalo je četiri godine da u svom gradu dobiju barem prostor za probe. Dvorana starog Ilirskog sjemeništa poslužiti će dobro i u ove svrhe zahvaljujući marljivosti i upornosti omišana infišanih u kazalište i druženje oko lijepe riječi. I večeras su poslije predstave nakon čašice ugodnog razgovora požurili na Priko na još jedno glumačko druženje.

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumce

Omišani su, baš kao i njihovi večerašnji domaćini iz dugoračke udruge "Tvornica", čisti primjer ignoriranja kulture u današnjem svijetu površnosti i jeftinih užitaka kada kulturni događaji izazovu javni interes i osvanu na naslovnicama medija tek zahvaljujući kakvom popratnom skandalu, nekoj prpošnoj glumici, ovomjesečnoj "love story" ljepuškastog glumca "sapuničara" ili kao u našem slučaju,  "zahvaljujući" nekim domaćim "fantomima" koji kidaju plakate njima nepoćudnih predstava i marljivom lokalnom kroničaru svih anomalija kojem baš ništa ne promiče.

Kako je Dugi Rat dočekao omiške glumce

Uostalom, provjerite osvrte na predstavu u sutrašnjim izdanjima dnevnih novina, a večeras po portalima ...

Povezani članci

Who's Online

We have 204 guests and no members online