Dugoratsko ljeto nije moglo bolje početi

Ksenija Prohaska u Dugom RatuNezaboravnom predstavom splitske svestrane umjetnice Ksenije Prohaska, "Priča o Edith Piaf", službeno je započelo ovogodišnje, deveto po redu, Dugoratsko ljeto. Predivna večer ispunjena detaljima iz života velike francuske pjevačice, citatima iz biografije koju je napisala njena sestra, te nizom šansona u interpretaciji uistinu sjajne Ksenije Prohaska, među kojima Milord (Moj gospodine), Padam, Padam, L'Hymne a L' Amour (Himna ljubavi), Pon Legionar (Moj legionar), Uvelo lišće, Non Je ne Regrette Rien (Ne žalim zbog ičeg), La Vie En Rose (Život u ružičastom), koja je s obzirom na život malog "francuskog vrapčića" mogla biti i La Vie En Noir, trenutci su koje će prisutni na ovoj večeri na dugoratskoj plaži dugo, dugo pamtiti... Ma savršena večer! Dugoratsko ljeto nije moglo bolje početi ...


DUGORATSKO LJETO

Priča o Edith Piaf

Ksenija Prohaska

Tekst i foto: Zorana Vuković

Edith Piaf, ta slavna francuska šansonjerka nije se predvala i kad joj je bilo najteže. Od "djevojčice sa šibicama" koja je prosila po pariškim ulicama, napuštene, neuhranjene, oslijepljene, čudom Sv. Tereze progledane, preko udate  mame od samo 17. g. kada je sahranila svoje prvo dijete, života po birtijama, bordelima, kabareima, do kratkotrajnih stretnih pa tragično završenih brakova, do droge i alhohola u kojima je nalazila spas, utjehu  - do sjajne zvijezde, koja je svijetom pronijela francusku šansonu, njenog zadnjeg koncerta na vrhu Eiffelovog tornja, koja je otkrila nove zvijezde francuske šansone...

Ta njena jedna, jednina, neponovljiva "zvijezda" Edith Piaf danas svijetli tamo negdje gore niti malo ugašenog sjaja, naprotiv. Sjat će vječno kao i njene životne šansone u kojima se mnogi i danas mogu pronaći.

Ksenija Prohaska nam je tako snažno, dojmljivo dokazala koliko obožava Edith da se naprosto "utopila"  u svaku izgovorenu rič, citata knjige - do svakog otpivanog tona slavnih šansona uz pratnju Irine Nikolenko na električnim orguljama.

Ksenija Prohaska

Savršena večer. Večer 9. srpnja 2010. godine na plaži ispod Žilića u Dugom Ratu, ostati će zauvik u mom sjećanju, ali i svih koji su je došli pogledati.

Dugoratsko ljeto nije moglo bolje početi!

Dugoratsko ljeto Hvala suorganizatoru ovogodišljeg Dugoratskog ljeta Udruzi "Tvornica", hvala predsjedniku g. Goranu Tičiću što nam je u goste doveo divnu umjetnicu s kojom smo mogli na kraju predstave i ugodno popričati, ali i fotografirati se za uspomenu.

Oduševljena prijemom publike i ispračena velikim pljeskom, Ksenija se vratila na bis i zapivala još jednu šansonu Edith Piaf, za koju je rekla, da je ne može imitirati stasom, al da zato može dati sebe citatima, ričima i pismama. Na dugoratskoj večeri Ksenija je ugostila i svog kolegu iz Italije, g. Sandra Damiania, koji nam je otpivao pismu o Veneciji.

Da Edith Piaf još živi u šansonama, da je njen život imao smisla kad ga je cijelog podredila samo pismi i pivanju, posvjedočila je i tu večer ova predstava, kroz zaista sjajnu izvedbu svestrane umjetnice Ksenije Prohaska.

Ukoliko niste bili s nama, a pruži Vam se drugdje mogućnost pogledati i doživjeti ovu predstavu, toplo Vam preporučavam da tu priliku nipošto ne propustite.

Hvala Kseniji! Hvala organizatoru! Čekamo Vas dogodine s Marlene Dietrich!


Ksenija Prohasak i Goran Tičić iz Udruge Tvornica Dugi Rat

Povezani članci

Who's Online

We have 71 guests and no members online