Predstavljene mogućnosti poljoprivrednog razvoja Dalmatinske zagore

U Imotskom je u prostorijama braniteljske poljoprivredne zadruge "Imoćanka" u organizaciji HSLS Imotske krajine održana javna tribina “Poljoprivreda danas i sutra – mogućnosti razvoja Dalmatinske zagore“ koja je bila posvećena širokom krugu poljoprivrednih tema. Gost tribine Miljenko Ernoić predlaže, između ostalog, na području Dalmatinske zagore vratiti zaboravljene kulture na polja te vratiti životinje na pašnjake. Tek potom se može razmišljati o tome kako nahraniti čitavu državu, potom okolicu, turističke kapacitete te razmišljati o izvozu. Potrebno je promijeniti postojeći način razmišljanja i pristupa poljoprivrednom sektoru, koji bi se trebao oživjeti ekološkim načelima bavljenja poljoprivrednom, u kojem bi itekako bilo mjesta za domaće sorte i autohtone vrste...

Izvor: DalmacijaNews

Na tribini se moglo saznati niz zanimljivih podataka koji se reflektiraju na kompletnu situaciju u hrvatskoj poljoprivredi. Lijepa naša je u deset godina prije ulaska u EU izgubila 650 tisuća hektara poljoprivrednih površina. Potom je uništeno 55 tisuća proizvođača mlijeka, a uvoz hrane se učetverostručio.

Rezultat takvih tendencija je taj da je hrvatski seljak postao nekonkurentan na tržištu, a da je država postala ovisna o enormno visokom uvozu hrane. Hrvatska uvozi do 50% svojih potreba hrane, dok čitava Europska unija uvozi tek 8% svojih potreba. Hrvatska je postala prehrambeno ovisna o uvozu hrane, a takvo nešto nekada je bilo gotovo nezamislivo.

Povezani članci

Who's Online

We have 192 guests and no members online