Kerumov Isus neće nikad biti podignut, ali spomeničko sveto trojstvo na Rivi vjerojatno hoće

Kerumov SplitKerumova najava gradnje divovskoga kipa na Marjanu vjerojatno je potaknuta skorim parlamentarnim izborima, ali, srećom, to ne dopuštaju urbanistički dokumenti, piše Ivica Profaca na stranicama Poslovni.hr. Ono što će biti, međutim, jest spomeničko sveto trojstvo na Rivi i oko nje – papi Ivanu Pavlu II., Herojima domovine i Franji Tuđmanu. Pritom se ipak ne usuđuju postaviti pravo pitanje: treba li se spomenikom oduživati čovjeku na čiju vladavinu najjače uspomene u Splitu nose radnici Uzora, Dalmacijavina, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Mesoprometa, Jadrantransa, Montera, Pomgrada, Salonita i dr.? ...


KERUMALIJE

Kerumov Isus neće nikad biti podignut

Kerumova najava gradnje divovskoga kipa na Marjanu vjerojatno je potaknuta skorim parlamentarnim izborima, ali, srećom, to ne dopuštaju urbanistički dokumenti

Piše: Ivica Profaca / Poslovni.hr
Izvor:
Poslovni.hr

Što je uopće ponukalo splitskoga gradonačelnika Željka Keruma da u kasnim vijestima HTV-a ispali rečenicu o gradnji divovskoga kipa Isusa Krista na Marjanu?

željko kerumNeki zlobniji će to povezati s kasnim satima kad su vijesti emitirane, neki da je želio zamagliti sve probleme u kojima Split danas grca, a treći da je Isus jednostavno iskorišten kao startni pucanj za jednu od najbizarnijih predizbornih kampanja koju je Hrvatska ikad vidjela, onu Kerumovu na parlamentarnim izborima.

Ovi treći su vjerojatno najbliži istini makar je iz svega što je u dvije godine svoga mandata Kerum izrekao ili napravio razvidno da je moguće stvarno svašta, pa i da ideje u njegovoj glavi nastaju mimo svih pravila dokučivih analitičarima.

Za Split će najopasnije biti ako se ovo shvati kao štos.

spomenik tuđmanuNaprotiv, ovo ukazuje da je Split grad u kojem većinu s lakoćom osvaja čovjek koji ne poznaje nijedan jedini element demokratske procedure, koji grad kojim vlada promatra samo kao okoliš svojih nekretnina i "projekata" i koji ne razumije osnovne pojmove političkog života i demokracije poput sukoba interesa ili razlikovanja što je "moje", a što "naše".

I u parlament će ući, ne sumnjajte. Ne zanosimo se ni da je riječ samo o zamagljivanju važnih pitanja. Ovo jest važno predizborno pitanje kojim se i "velike" stranke trebaju pozabaviti: što su nam to napravili u ovih 20 godina kad smo spremni pristati da nas zastupa čovjek s ovakvim tokovima svijesti?

Kerumov Isus sigurno nikad neće biti podignut jer to ne dopušta nijedan urbanistički dokument. Ono što će biti, međutim, jest spomeničko sveto trojstvo na Rivi i oko nje – papi Ivanu Pavlu II., Herojima domovine i Franji Tuđmanu.

Kontroverza koju je to izazvalo neće ništa promijeniti na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, kojoj Kerum neće nazočiti jer je na godišnjem odmoru (?!). Desnica privremeno izlazi iz oporbe i diže ruku za spomenike. Ljevica pak najavljuje napuštanje sjednice jer ne želi sudjelovati u "Kerumovom skupljanju političkih poena".

Pritom se ipak ne usuđuju postaviti pravo pitanje: treba li se spomenikom oduživati čovjeku na čiju vladavinu najjače uspomene u Splitu nose radnici Uzora, Dalmacijavina, Jugoplastike, Jugovinila, Dalme, Jadrantekstila, Mesoprometa, Jadrantransa, Montera, Pomgrada, Salonita i dr.?

 

DON IVAN GRUBIŠIĆ:

Nije vrijeme za spomenike, nego za rješavanje gorućih socijalnih problema u društvu

Kerumov Split

- Kada se radi o osobi kao što je Isus, treba napomenuti da On nije došao da mu se dižu spomenici, ili da slikari i ostali umjetnici na njemu zarađuju. Isus je bio moralna veličina, i kada bi njega pitali, On bi rekao: Meni to ne treba. Jer ako imaš novaca za dizanje kipova onda digni plaću svojim zaposlenicima koji rade kao roblje i nemaju sindikata, to bi Isus zasigurno odgovorio, rekao je poznati splitski svećenik, sociolog don Ivan Grubišić, novinaru Slobodne Dalmacijie, te napominje kako bi On bio protiv spomenika dok građani Splita kopaju po kantama.

- Nije vrijeme za spomenike, nego za rješavanje gorućih socijalnih problema u društvu - poručuje don Ivan Grubišić.

Povezani članci

Who's Online

We have 468 guests and no members online