HAZU može svoju izjavu o Istanbulskoj konvenciji baciti u najbližu kantu za smeće

HAZU je jučer poručio da rodna ideologija u Istanbulskoj konvenciji nije prihvatljiva za hrvatski odgojno-obrazovni sustav jer da se "pojam roda u Istanbulskoj konvenciji definira isključivo ponašanjima, aktivnostima, ulogama, a izostavlja se spol kao prirodna konstanta i ontološka datost".
Kao stranka koja se snažno zalaže, ne samo za razvoj znanosti i obrazovanja nego i uopće za politike utemeljene na dokazima i činjenicama, stranka Pametno odbacuje i osuđuje izjavu nekakvog "Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo" HAZU kojim se, zbog izmišljene rodne ideologije te sramotnim stavovima preuzetim od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga, u pitanje dovodi Istanbulska konvencija i njena ratifikacija u RH. Pametno poziva HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje s uratkom akademika Ježića i njegovih suradnika. Adresante izjave, predsjednicu Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i saborske zastupnike, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnu hrvatsku javnost pozivamo, pak, da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće.

Izvor: Pametno.org

Znanost se temelji na provjerljivim i dokazivim spoznajama, neovisnima od uvjerenja i vrijednosnih sudova samih znanstvenika. Znanstvenici stoga imaju odgovornost ne samo promicati znanstvene spoznaje nego i djelovati kao stručni i moralni autoritet, ali i korektiv, za sve dionike društva koji dovode u pitanje ljudska, znastvena i civilizacijska postignuća.

Hrvatska akedemija znanosti i umjetnosti (HAZU) nije u tom kontekstu, nažalost, već dugo na razini imena kojega nosi, a posebno je to slučaj kada dopušta da u njeno ime istupaju i sramote je pojedinci i skupine koji, zaslijepljeni osobnim interesima i politikanstvom, zastupaju nakaradne stavove oprečne svemu onome što znanost jest.

Kao stranka koja se snažno zalaže, ne samo za razvoj znanosti i obrazovanja nego i uopće za politike utemeljene na dokazima i činjenicama, Pametno odbacuje i osuđuje izjavu nekakvog "Znanstvenog vijeća za obrazovanje i školstvo" HAZU kojim se, zbog izmišljene rodne ideologije te sramotnim stavovima preuzetim od retrogradnih i dogmatskih klerikalnih udruga, u pitanje dovodi Istanbulska konvencija i njena ratifikacija u RH.

Pametno poziva HAZU i sve znanstvenike u Hrvatskoj da se ograde od takve izjave i eksplicitno izraze svoje neslaganje s uratkom akademika Ježića i njegovih suradnika. Adresante izjave, predsjednicu Republike Hrvatske, predsjednika Hrvatskoga sabora i saborske zastupnike, predsjednika Vlade Republike Hrvatske i cjelokupnu hrvatsku javnost pozivamo, pak, da izjavu odlože u najbliži spremnik za smeće.

Povezani članci

Who's Online

We have 379 guests and no members online