Iz Regije..

Pokazna vježba HGSS-a na Peovu

speleolog ToniU sklopu prvog Festivala planinarstva, u Omišu je održana pokazna vježba spašavanja sa stijene u kojoj je sudjelovalo deset članova omiške Obavještajne točke splitske podružnice Gorske službe spašavanja (GSS). Spasioci su svojom opremom premrežili stari grad pokazujući svu zahtjevnost ovakvih akcija, ali i obučenost u izvlačenju unesrećenih osoba iz naizgled nerješivih situacija... U ljetnom razdoblju nerijetko se dogodi da turisti, što zbog neinformiranosti, što zbog ozljeda zadobivenih pri penjanju, zaglave na omiškim planinama koje onda pokazuju svoju surovu stranu -  - kaže Zvonimir Kujundžić, predsjednik Planinarskoga društva "Imber" ...

U SKLOPU FESTIVALA PLANINARSTVA ODRŽANA POKAZNA VJEŽBA

I GSS vježba spašavanje

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

- U ljetnom razdoblju nerijetko se dogodi da turisti, što zbog neinformiranosti, što zbog ozljeda zadobivenih pri penjanju, zaglave na omiškim planinama koje onda pokazuju svoju surovu stranu. Zbog toga smo u ovoj vježbi i improvizirali situaciju u kojoj imamo jednog teže i dva lakše ozlijeđena turista koje smo uz pomoć kose preslice s kule Trijun spustili do istočnih gradskih vrata - kaže nam Zvonimir Kujundžić, predsjednik Planinarskoga društva "Imber" koje je. u suradnji s Gradom Omišem i organizator sedmodnevnog festivala.

Vježba je bila iznenađujuća travanjska atrakcija za Omišane i njihove goste, pri čemu se s posebnom pozornošću pratilo uspješno spuštanje lakše ozlijeđenih u takozvanoj peleni te spašavanje teže ozlijeđenoga u speleo nosiljci.

spašavanje s stijene
  Arhivska fotografija

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online