Zašto razvijati e-sport u Hrvatskoj?

Gaming industrija je vrlo unosan, ali i kompliciran posao. Za razvoj baze znanja, kulture i tehnologije potrebno je vrijeme i novac. Baš zato hrvatsko tržište ne smije dopustiti da mu i ova grana gospodarstva također zaostaje za ostatkom svijeta. Neprestano se iznova dokazuje da turizam ne može biti jedina stabilna grana ekonomije, a zašto onda upravo IT sektor, video igre i e-sport eventi ne bi bili kamen na kojem počiva budućnost zemlje. Zvijezda vodilja prema napretku može biti primjer Poljske. Država koja je preživjela strahote fašizma, komunizma i siromaštva je iznjedrila jedan od najčuvenijih naslova (Witcher) u povijesti radosti igranja sa joysticima te ima jedan od najjačih esports centara u Europi - Katowice, bivše središte ugljena i čelika koje se u kratkom vremenu iz grada poznatog po rudnicima postalomjesto okupljanja same kreme svjetskog gaming svijeta. Organizacija velikih natjecanja, poput splitskog Dota Pit Minor turnira, zbog kojih će oči svijeta biti uprte u hrvatsku šahovnicu za buduće naraštaje može biti reklama usporediva s kockicama na dresu nogometaša, piše portal Dalmacija Danas.
Ako nekome treba dokaz da je moguće napraviti svjetsku slavu u gaming svijetu iz Hrvatske, neka pogleda samo uspjehe Luke Perkovića poznatijeg kao Perkz – apsolutnog super-šampiona League of Legendsa. To je čovjek koji je četiri puta osvojio europski League of Legends Championship Series koji se smatra najvišom razinom profesionalne LoL lige, što znači da je i najtrofejniji europski igrač u povijesti ove igre.
Obzirom na to da Hrvatska ima bogomdane sportske talente za svaku aktivnost (pa tako i e-sport), prekrasna gradska središta i postojanost regionalne scene, bilo bi vrlo pametno razvijati centre za e-sport industriju. Politika, ljudi i sponzori moraju što prije uskočiti na vlak e-sporta – što prije to bolje.

Izvor: Dalmacija Danas