Korenat Point 2021: Prilika za novi početak?

Bio je to lijepi svibanjski dan Ljeta gospodnjeg 2008. kada se u Splitu, takoreći na Rivi, svečano otvorio marketinški ured projekta "Korenat Point Resort" koji je trebao naše malo post-industrijsko mjesto ucrtati na turističke mape Mediterana. Bio sam tamo i sve je tog svibnja odisalo nadom i optimizmom. Investitori iz "Landmarka" i "Projekt Uvale" najavili su ambiciozni turistički projekt koji je prostor bivše tvornice "Dalmacija" Dugi Rat trebao prenamjeniti u ugodnu destinaciju za turistički odmor, zabavu, opuštanje i provod.
Od projekta koji se reklamirao i po zračnim lukama diljem Europe, nažalost, do dana današnjeg realizirano je samo "rudarenje", odnosno frakcioniranje tona šljake u potrazi za vrijednim sirovinama, a nije da ih 80-ak radnika Colliga, mahom dugoraćana, bivših radnika tvornice, nije pronašlo, marljivo odvojilo od šljake, spakiralo u vriće koje su na tržištu sekundarnih sirovina željeza i njegovih slitina tada išle "kao alva". I trajalo je to neko vrijeme, dok nije sve naprasno zaustavljeno nakon promjene vlasti, duga je to priča već na ovim stranicama "stoput ispričana", da bi od tada dugoračani umjesto saniranog terena u amanet dobili novo brdo šljake i jezera u kojima je "utopljena" sva nada i optimizam da bi se ne više napravio taj "fantomski" turistički projekt, već barenko sanirao onečišćeni industrijski prostor bivše tvornice koji i dan danas prijeti zdravstvenom ugrozama mještanima Dugog Rata.
Kasniji dogovori resornih ministarstava, DORH-a i investitora nisu ispoštovani, investitor nije u dogovorenom roku (do kraja 2019.) sanirao teren, nije ni platio kaznu za nelegalno eksploatiranje terena umjesto njegove sanacije, a čak nije ni platio RH dogovoreni iznos za prostor tzv. "javnog dobra" kojeg je tražio da okrupni prostor za "investiciju". Preostali prostor pomorskog dobra ionako se ne može kupiti od RH već samo koristiti kao koncesionar. U međuvremenu ni resorno ministarstvo nije poduzelo ništa glede pokretanja sanacije, a ni bivša lokalna ni županijska vlast se nije pretrgla da to promijeni. Čuvene stranačke vertikale koje se penju sve do plavog Mjeseca i ovdje su zakazale..
S novim lokalnim izborima i nova vlast, pogotovo novi načelnik, te lokalne inicijative i udruge građana, kreću aktivnije u ovu problematiku. Prije par dana u njihovoj organizaciji održan je okrugli stol za najširu javnosti na kojem su prezentirane mogućnosti održivog razvoja i korištenja sredstava EU fondova za sanaciju područja bivše tvornice Dalmacija Dugi Rat, koji je izazvao velik interes građana i medija, a na kojem je naglašena važnost i nužnost većeg uključivanja i sudjelovanja lokalne zajednice u ovom iznimno važnom procesu definiranja budućeg modela razvoja ovog našeg područja. Naravno preduvjet i "nulta točka" svih daljnjih koraka je saniranje ozbiljno onečišćenog bivšeg industrijskog područja, pri čemu privatno vlasništvo nad dijelom lokaliteta ne sprječava i ne odgađa nuždu sanacije, kako je objašnjeno na raspravi na Okruglom stolu. Općina Dugi Rat može pristupiti projektu sanacije koristeći sredstva koja su joj na raspolaganju kroz EU fondove, posebno ITU mehanizam u novom EU proračunskom razdoblju od 2021. do 2027.

U utorak, 14.09.2021. predstavnici investitora napokon će najširoj javnost izložiti projekt u Dugom Ratu na tribini koja će se održati u kongresnoj sali hotela "Plaža" u Omišu s početkom u 9:30 sati, pa ako Vas zanima i ako imate vremena svratite se napokon upoznati s idejama i prijedlozima investitora.
Radnom narodu ostaje pričekati snimku sjednice koja će se moći pogledati na popularnom TV Dugi Rat jubito kanalu.
Oprezni optimisti, poput doljepotpisanog, nadaju se da je ovo prilika za "restart" projekta, odnosno prilika za novi početak i pravo, uvažavajuće, suradničko javno-privatno partnerstvo u osmišljavanju novog "Dugog Rata v2.0", iskoraka koji bi mogao obilježiti idućih 50-ak ili više godina u razvoju našeg mjesta. Naravno, nulti preduvjeti za ovakav oprezni optimizam je bespogovorno i hitno saniranje terena bivše tvornice od strane investitora te prepuštanje prostora "javnog dobra" lokalnoj samoupravi, tj. Općini Dugi Rat od strane Vlade RH. Jer svi dobro vidimo, na primjerima Sanadera, Vidoševića, Bandića, Posavca.., kako to završi kad se "više" instance brinu o životnim interesima malog čovjeka.

Piše: Mladen Banović

Povezani članci

Who's Online

We have 133 guests and no members online