Obnovljeni Pavića most - biser na Cetini

pavića most

Nakon godinu dana zahtjevnih radova, upravo je ovih dana završena temeljita sanacija 110 godina starog Pavića mosta na rijeci Cetini između Slimena i Podgrađa, te je pušten u promet. Zubom vremena nagrizeni objekt još je za vrijeme Drugog svjetskog rata dijelom miniran, a godine samo su donijele da daljnju eroziju i sustavno propadanje. Danas je novoobnovljeni Pavića most više od samoga prijelaza za poljičko stanovništvo i sve brojnije strane goste i zaljubljenike u Cetinu. Zasjavši u svom punom sjaju on danas izgleda pomalo romantično, poput svojevrsnoga cetinskog bisera ...

PAVIĆA MOST

Obnovljeni Pavića most - biser na Cetini

Piše: Mladen Nejašmić / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija
 
Budući da se most nalazio u nadležnosti Županijske uprave za ceste, ubrzo je uvršten u njihove planove, projekt sanacije izradio je dr. Jure Radnić s Građevinskog fakulteta u Splitu, kojeg nedugo zatim usvaja i Županijska skupština, a posao vrijedan 4,5 milijuna kuna bez PDV-a na javnom natječaju dobila je tvrtka "Spegra" d.o.o. iz Splita.


Izgleda romantično

pavića mostTijekom radova most je uglavnom bio zatvoren za promet jer je bila rieč o složenim poslovima koji su obuhvaćali demontažu pojedinili dijelova.  Dosta se vremena i truda uložilo u zemljane i armirano-betonske radove, a da ne govorimo o kameno-klesarskim r radovima injektiranja i pjeskarenja, kao i instalaterskim i izolacijskim  radovima. Cijela rekonstrukcija izvodila se pod budnim okom konzervatora - kazao je ravnatelj Županijske uprave za ceste dipl. mg. Zlatko Čaljkušić.

Čaljkušić dodaje kako je na mostu bilo dosta izvana vidljivih i unutarnjih nevidljivih pukotina. Međutim, danas je on potpuno siguran za promet jer je statički ojačan. U konačnici most je u cjelosti obložen kamenom, ugrađena je diskretna rasvjeta, s tim da još nije riješen trajni dovod električne energije.

Danas je Pavića most više od samoga prijelaza za poljičko stanovništvo i sve brojnije strane goste i zaljubljenike u Cetinu i rafting. Zasjavši u svom punom sjaju on danas izgleda pomalo romantično, poput svojevrsnoga cetinskog bisera, nalik onomu u mjestu Panju u općini Hrvace.

Povezani članci

Who's Online

We have 152 guests and no members online