Art Alive Festival u Omišu

Festivali se na dalmatinskoj obali kote brže nego zečevi. No, nisu svi isti, nije svima svrha tek brzopotezno izvlačenje novca iz gradskog ili općinskog proračuna, i kvaziobogaćivanje kvaziturističke kvaziponude. Ima festivala koji možda i jesu mladi, možda su i zeleni, ali su - da, i to je moguće - smisleni. Da ne kažemo, potrebni. Art Alive Festival u Omišu traje samo dva dana. Više i ne treba. Ponedjeljak i utorak sasvim su, naime, dovoljni da Petra Lelas, jer s njome razgovaramo, pokaže sve što umije. A umije - neka je još mlada, pa, ako hoćete, i zelena - mnogo. U dva omiška dana - na Poljičkom trgu, popularnoj Smokvici, s početkom u 21 sat, ulaz besplatan - Petra je okupila dvadeset izvođača, glazbenika iz cijele Hrvatske, koji nisu samo svirači, i to kakvi svirači, nego i plesači, pjevači, performeri, odnosno univerzalni umjetnici. Jednom riječju: veseljaci. Koji, promovirajući klasiku, raznose veselje gdje god stignu ...

ART ALIVE FESTIVAL

Piše: Vinko Vuković / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

art alive festival

Utorak, 19/8/2014, 21h, Omiš, Crkva sv.Mihovila

Koncert: TRIO LUR

Ursa Vukman, orgulje
Rea Alaburic, sopran
Lucija Petrac, flauta

art alive

- Lani sam, u suradnji s Centrom za kulturu, organizirala “Piano projekt” na kojemu su nastupili pijanisti iz Beograda, Splita i Zagreba, a ove godine sam proširila koncept i spojila brojne vrste umjetnosti - kaže Petra Lelas, i sama nadarena pijanistica, poduzetna organizatorica i studentica pete godine na zagrebačkoj Akademiji.

Piano projekt

Prva večer nazvana je “Now What”, a na njoj je glavna zvijezda bio klavirist Marko Ivić, koji je, u pratnji pjevačice Mije Jakob, pokazao kako funkcionira sinergija klasične glazbe i nenadanih improvizacija.

Druga večer glazbena je retrospektiva tijekom koje će se, izvodeći djela autora od 21. do 15. stoljeća, na pozornici izmjenjivati izvođači.

Petra Lelas

Sjajna škola

- Ova je večer koncipirana prema ideji kunstwerka. Bit će to sasvim drukčije interpretiranje glazbe nego je to publika navikla gledati i slušati. Omiš je, pri tome, idealna kulisa. Grad je to koji ima apsolutno sve uvjete za kulturnu nadogradnju. Glazbena škola je sjajna, ima sjajne i profesore i učenike, pa je ovakva manifestacija vrhunska prilika ne samo da njezini polaznici, u jedinstvenom ambijentu, pokažu što znaju, nego i da grad dobije sadržaj koji po svemu zaslužuje. Posebno je, pak, važno da mladi ljudi izvan akademskih krugova počnu vrednovati ovakve projekte - zaključuje Petra Lelas.

Povezani članci

Who's Online

We have 226 guests and no members online