U Omišu otvorena izložba 'Svevidno svjetlo'

U Galeriji AZ Ilirskog sjemeništa CZK Omiš i Likovna kolonija Mimice priređuju izložbu "Svevidno svjetlo" koja će se svečano otvoriti u srijedu, 20.12. u 20 sati. Zbirka "Svevidno svjetlo" dogodila se ne tako davne 1990 godine i našla svoje mjesto u Crkvi sv.Roka u Mimicama. 2017. Centar za kulturu ponavlja izložbu nakon 27 godina u Glagoljaškom sjemeništu (Galerija AZ) da bi u ovo adventsko vrijeme iščekivanja "mladog sunca" zaronili u duhovnost najpoznatijih domaćih i stranih likovnih umjetnika. O vrijednosti izloženih djela pobrinuli su se reprezentativni umjetnici: Nives Kavurić Kurtović, Vendi Borović, Anton Cetín, Jože Ciuha, Jansen Čapar, Sigrid Eyberg, Marjeta Godler, Gjelosh Gjokaj, Stipe Ivanišević, Marta Resende – Kanegieser, Aegli Kuczera – Platonos, Vjera Lalin, Ivan Lovrenčić, Vasko Lipovac, Henrik Marchel, Dimče Nikolov, Ede Poša, Đuro Pulitika, Ivan Rabuzin, Velebit Restović, Vida Sajko, Ante Sardelić, Hans – Jürgen Schmejkal, Franz Slana, Milovan Stanić, Istvan Török, Justina Tommaseo – Sursock Cici, Mladen Veža, Jadranka Vidurinović, Waldemar Wardaschko. Izložba će biti otvorena od 16-19h svakim radnim danom od 20.12.2017. do 5.1.2018.

Izložba: Svevidno svjetlo

Izvor: CZK Omiš

Svatko od nas pod kapom nebeskom svjedoči o svojim osobnim, društvenim uvjerenjima, djelovanju i pitanju koje proizlazi iz tog istog djelovanja: kako proživjeti svoj život, ostaviti traga i prepoznati se u svojim djelima.

U malenom bijelom selu Mimice dogodilo se jedno nesvakidašnje i neobično bajkovito ali elementarno slavlje hraniteljice, matere zemlje i apolonskog sijača sjemena koji u brazdama te iste zemlje zasija kruh svagdašnji. Nekoliko desetljeća, u miru, tišini, rasla je likovna i kiparska kolonija i trudom i pregnućem vrijedne Mladenke Mimica živi još i dan danas.

Postavimo si jedno pitanje: Koliko vjerujemo u svoje snove i što smo sve kadri napraviti da bi jednog dana uklonili maglovitu egzistencijalnu koprenu, dodirnuli svoje srce bez ikakve sumnje i poslušali unutarnji tajnoviti šapat svog najtajnijeg bića. Dovoljno je pogledati igru djeteta i osjetiti njegovu čistoću, dodira, znatiželju i mnogostrukost forme. Svijet je ponovo nepregledan, mlad, tajnovit i krhak kao drhtaj divljih makova na proljetnom povjetarcu.

Stvarati svjetlost i poticati druge da sudjeluju u stvaranju, preslagivanju elemenata, a onda besebično darovati nekome čistu ljepotu novostvorenog svijeta zaista je vrijedno i plemenito djelo. Upaliti tu živu bezvremensku vatru koja simbolizira logos ili krvotok svijeta, bezvremensku silu koja nas drži na okupu ili pokušati naslikati život i značenje svijetla koje daje novi život u izrezbarenoj pjesmi, slici, pokretu bez koje bi bili samo elementi raspršeni u hladnom univerzumu.

Upravo to sakralno svjetlo ove zbirke donosi meditativni mir i brižnu ljubav je ono osnovno vezivo koje se nalazi na u slojevima boje ove divne kolekcije slika.

Ali stvaranje se tu ne završava, ono živi i u pogledima onih ljudi koji će ovu vrijednu zbirku pogledati. Hvala Mladenki Mimici predsjednici Likovne kolonije Mimice koja je najzaslužnija što ćemo opet imati priliku pogledati ovu zanimljivu i vrijednu izložbu slika.

[Petar Buljević / CZK Omiš]

Povezani članci

Who's Online

We have 134 guests and no members online