Vode, vode, gospodaru!

Apel za vodom u 21. stoljeću! Takoreći na korak do Cetine! Prvo što čovjek pomisli kad čita ovakve tekstove Slobodne Dalmacije je “jebiga, malo ih je, pa se investitoru ne isplati ulagat u svega par kuća i isto toliko ljudi”. A onda u nastavku pročitaš izjavu mjesnog župnika don Tihomira Jurčića koja te ‘razoruža’ (označeno žutim): “Ima zaselaka u kojima su pojedincima doveli vodu do staja, pa tako i do sela u kojima nema ni žive duše (...)”. I onda zaključiš da zapravo nije problem u novcu nego u našemu (ne)snalaženju: tko je moćan, utjecajan ili snalažljiv dobije sve što poželi, a tko je nejak, beznačajan ili samozatajan ne dobije ni ono što mu po zakonu pripada, piše Savez za Poljica. O pravdi, poštenju i solidarnosti izlišno je i govoriti. Ukratko, sirotinjo, i Bogu si teška!
A kad se nad zajednicom nadvije kakva nevolja, kad dođe stani-pani, onda ta ista sirotinja prva podmetne svoja leđa, a oni ‘snalažljivi’ prvi podviju rep. Socijalno osjetljivo društvo gradili su nekad naši pređi i čuvali ga stoljećima, no kako već odavno nema ni knežije ni Poljica, nestala je, nažalost, i ona naša poljička solidarnost (“neka svaki more živ biti!”) kojom smo se razložno dičili.

SIROTINJO, I BOGU SI TEŠKA!

Izvor: Savez za Poljica

I zato podijelite na svojim FB-profilima ovaj apel naših Gornjopoljičana za vodom u 21. stoljeću jer to je najmanje što možete za njih učiniti.

Povezani članci

Who's Online

We have 207 guests and no members online