Bez obzira na slatke riječi političkih programa, bolnih rezova će biti

IzboriProgrami političkih stranaka čine se kao čisti populizam, a gospodarstvo je u poslovnom limbu. Nitko od njih nije napisao koji se točno rezovi moraju napraviti. Politička situacija u Hrvatskoj podsjeća na onu iz 1999., gospodarski programi političkih stranaka poprilično su slični, kao da su izvan vremena i prostora, dok nam trebaju ozbiljni programi i spremnost na reforme. Poruka je zaključnog panela 21. konferencije Zagrebačke burze na kojem se raspravljalo o tržištu kapitala nakon izbora ...


ZA KOGA GLASATI

Bez obzira na slatke riječi političkih programa, bolnih rezova će biti

Piše: Ana Blašković; Tin Bašić / Poslovni.hr
Izvor:
Poslovni.hr

"Programi političkih stranaka čine se kao čisti populizam, a gospodarstvo je u poslovnom limbu. Nitko od njih nije napisao koji se točno rezovi moraju napraviti. Trebamo postaviti pitanje što sa HGK ili koje benefite mi imamo od brojnih državnih tijela i agencija te o kompetentnosti ljudi koji će voditi državne tvrtke", kazala je predsjednica Uprave ZSE Ivana Gažić.

štednja"Ne iznenađuje me što stranke skrivaju nepopularne mjere iz programa, no bez obzira na slatke riječi iz programa, u 2012. bit će bolnih poteza", rekao je Zdeslav Šantić, glavni ekonomist SG-Splitske banke.

To će prvenstveno biti na području fiskalne politike, složili su se panelisti, no teško je očekivati rezanje rashoda. "Očekujem reforme u prvoj i drugoj godini mandata, inače ćemo se suočiti sa stagnacijom i tapkanjem na mjestu", rekla je Zrinka Živković- Matijević iz Raiffeisen banke.

Panelisti su ponovili da se reforme trebaju baviti državnom potrošnjom, ali i poreznim sustavom. "Dobar dio problema na rashodnoj strani proračuna nastao je jer svi hoće zadovoljiti sve, od subvencija poljoprivredi do Pelješkog mosta i drugih neopravdanih investicija", smatra moderator Ante Babić.

S druge strane, s ključnim reformama poput mirovinske reforme se stalo ili nikad nisu zaživjele poput reforme javne uprave ili HŽ-a, iako za njih projekti odavno postoje.

Pred novom vlasti zato se privatizacija čini kao nužnost, posebice iz financijske perspektive, a i slovenski primjer efikasnosti banaka pokazao je problem neefikasnosti državnog vlasništva, moglo se čuti na panelu.

Pitanje porezne reforme pak otkrilo je različite stavove oko kvalitete domaćeg poreznog sustava. Premda se slažu da je trošak rada visok, teško će biti smanjiti cijenu rada jer problem nije u porezu na dohodak već u doprinosima.

"Diranje u doprinose povlači pitanje financiranja mirovinskog sustava i 1,2 milijuna umirovljenika", istaknula je Živković- Matijević.

sitni novac

Povezani članci

Who's Online

We have 428 guests and no members online