Programi bez konkretnih ideja

SDPNakon SDP-ove konvencije, može se reći da je počela predizborna kampanja. Ako izbori budu kad bi trebali biti, borba za glasove trajat će dulje od godine, a do tada će se stranke "nabacivati" pamfletima i (ne)konkretnim mjerama za gospodarski oporavak. Nakon što je vladajući HDZ u četvrtak predstavio 30 investicijskih projekata, najveća oporbena stranka u subotu je predstavila 103 mjere za spas hrvatskoga gospodarstva. Cilj mjera je zaposliti 80.000 ljudi u dvije godine, osigurati uvjete za rast od četiri posto u prve dvije godine, koji bi se trebao ubrzati na pet posto do kraja mandata 2015. godine. Zatim, želi pojeftiniti državu i uvesti poreznu reformu... Ne zvuči loše, ali iza svega predstavljenog nema ni jedne konkretne ideje. Jednako kao i u slučaju HDZ-ovih investicijskih projekata od interesa koji se svode na već "prežvakanu" paradigmu: "Mi gradimo cestu - cesta gradi nas", piše Daniel Patrik Brčić na stranicama Vjesnika ...


POČELA PREDIZBORNA KAMPANJA

Piše: Daniel Patrik Brčić / Vjesnik
Izvor: Vjesnik

Od svih SDP-ovih mjera baš je porezna reforma najzanimljivija. Njome SDP želi pravedniji porezni sustav u kojem neće najopterećeniji biti oni koji najviše rade, tj. poštenije oporezivanje rada i imovine. Tako bi se uveli porezi na stanove u kojima nitko ne živi, porez na kapitalnu dobit... Kaznili bi se špekulanti, a nagradio rad.

Ne zvuči loše, ali iza svega predstavljenog nema ni jedne konkretne ideje. Jednako kao i u slučaju HDZ-ovih investicijskih projekata od interesa koji se svode na već "prežvakanu" paradigmu: "Mi gradimo cestu - cesta gradi nas".

Pitanje koje postavlja 300.000 nezaposlenih vrlo je kratko: "Gdje i kada ćemo se zaposliti?". Nitko od njih ne može čekati dulje od godine dok jedni ili drugi ne pobijede na izborima, jer svaki dan treba jesti, svaki mjesec platiti račune... Kriza traje dvije godine, neki građani su se pripremili na "gladnu godinu", ali ta će godina trajati pune tri.

Tako da političari i stranke koji se zagrijavaju za izbornu 2011., u kojoj će potrošiti stotine milijuna kuna u borbi za svaki glas, ne bi trebali razmišljati o velikim marketinškim idejama, jumbo-plakatima, zakupu medijskog prostora ili kako u predizborne svrhe potrošiti 101 milijardu kuna kojih nema.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 94 guests and no members online