Svi su pobjednici!

Prvi krug lokalnih izbora je za nama. Svi su pobjednici, nema gubitnika, poručuju nam političari. Još jednom su građani pokazali da zaslužuju vlast koju imaju (bila ona dobra ili loša ;-) jer je situacija na vrhu pojedinih općina, gradova i županija ostala je ista. Što bi to trebalo značiti? Svi su zadovoljni dosadašnjim radom vladajućih ili su svi previše lijeni? Istina je kao i uvijek negdje između. Odaziv od 30% jest pravi pokazatelj koliko smo zapravo zaglibili u vlastitu glupost. Razmišljanja poput "Moj glas neće promijeniti ništa" ili "Ionako su svi isti" glupe su isprike za napuštanje jedinog legitimnog i pravog načina krojenja vlastite budućnosti. Kukati kako nije dobro u životu, kako ništa ne valja i onda na dan izbora kada smo imali priliku nešto promijeniti ostati kući govori samo za sebe ...

IZBORI

Svi su pobjednici!

Prvi krug lokalnih izbora je za nama. Svi su pobjednici, nema gubitnika

anketePiše: Alen Bećirović
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Iz HDZ-ovog tabora poručuju kako je njihova stranka pobjednik lokalnih izbora, te bi da su sutra parlamentarni izbori prošli bolje nego na prethodnim izborima.

Zoran Milanović je zadovoljan rezultatima i najavljuje početak borbe za pobjedu na parlamentarnim izborima.
 

Još jednom su građani pokazali da zaslužuju vlast koju imaju ( bila ona dobra ili loša ) jer je situacija na vrhu pojedinih gradova i županija ostala ista. Što bi to trebalo značiti? Svi su zadovoljni dosadašnjim radom vladajućih ili su svi previše lijeni? Istina je kao i uvijek negdje između.


spavačiOdaziv od 30% jest pravi pokazatelj koliko smo zapravo zaglibili u vlastitu glupost. Razmišljanja poput ½Moj glas neće promijeniti ništa½ ili ½Ionako su svi isti½ glupe su isprike za napuštanje jedinog legitimnog i pravog načina krojenja vlastite budućnosti. Kukati kako nije dobro u životu i onda na dan izbora kada imamo priliku nešto promijeniti ostati kući govori samo za sebe.


Ivo Sanader kao Hans Christian Andersen

Ivo Sanader kao vješti političar više je puta naglasio kako je HDZ pobjednik izbora i kako je iznimno zadovoljan rezultatima.

Ona mjesta i gradovi koji nisu ispunili njegova očekivanja nisu niti toliko bitni jer Vesna Buterin i Jasen Mesić će biti gradonačelnici Rijeke i Zagreba – jednom.

S obzirom da je u Rijeci Vojko Obersnel pomeo konkurenciju, uključujući i Vesnu Buterin, a u Zagrebu često osporavani i velikim brojem afera obilježeni Milan Bandić ostvario 35% ili 106 398 glasova više od Jasena Mesića, tvrdnje kako će poraženi kandidati biti budući gradonačelnici postidio bi se i Hans Christian Andersen.

Uvijek kontroverzni Željko Kerum u Splitu je osigurao dobru startnu poziciju za drugi krug. Protukandidat Ranko Ostojić mogao bi mu zaprijetiti, iako je vrlo upitno kako, s obzirom na simpatije koje je Kerum očito stekao među građanima Splita.

Ivo Sanader u svojim predviđanjima zaboravio je na Ivana Kureta koji unatoč tome što je, kako kaže premijer, prethodne 4 godine obavljao dobar posao, nije zaslužio povjerenje Splićana za novi mandat.


Cappelli pomeo Lošinj, Jurjako iznenadio Cres

Osvrnuo bih se malo na izborne rezultate grada CresaMalog Lošinja. Naime, u Mali Lošinj je prije četiri godine ½zasjeo½ HDZ-ov kandidat Gari Cappelli i čini se kako će na toj poziciji ostati još neko vrijeme.

Naime, Gari Cappelli koji je bio i nositelj koalicije koju predvodi HDZ, za Županijsku skupštinu pomeo je konkurenciju i osvojio novi gradonačelnički mandat već u prvom krugu, a u gradskom vijeću osigurao koaliciji predvođenoj njegovom strankom nadmoćnu većinu.

Za Mali Lošinj može se reći da ½diše HDZ-ovim plućima½. Prethodne četiri godine Gari Cappelli je, sudeći po rezultatima, odradio izvanredan posao i zasluženo odnio premoćnu pobjedu.

Što se otoka Cresa tiče, građani su se izjasnili za promjene. Nakon tri gradonačelnička mandata Gaetana Negovetića, na ovim je izborima novo lice 37- godišnjeg Kristijana Jurjaka uvelo ½pomutnju½ u ustaljenu cresku političku priču.

HNS-ovac Jurjako kojeg podržava koalicija HNS-SDP-PGS-HSLS, predvođena Marinom Medarić iz SDP-a u prvom je krugu ostvario bolji rezultat od, do sada nedodirljivog Gaetana Negovetića iza kojeg stoje liste HDZ-a i HSS-a.

Pohvalno je da je na izbore izašao veliki broj mladih ljudi koji su odradili svoju građansku dužnost i svojim odlaskom na birališta pokazali kako je vrijeme da se i mladi uključe u proces odlučivanja i da preuzimaju važne funkcije.

Na Kristijanu Jurjaku je velika odgovornost osvoji li gradonačelnički mandat. Velika odgovornost jer je on pokazatelj koliko i na koji način novi ljudi, prošlošću neopterećeni, politikom još uvijek neiskvareni mogu napraviti i ima li nade da ćemo jednom kada ova ½stara garnitura½ ode, biti u dobrim rukama.

Ne volim se opredjeljivati u tekstovima, ali što se tiče Jurjakove kandidature javno stojim uz nju jer ona predstavlja sve ono o čemu maštam i čemu se nadam u budućnosti. Nadam se da će on (naravno, ukoliko pobjedi) biti zvijezda vodilja svim mladim ljudima željnim promjene nabolje i borbe za bolje sutra.


obitelj


Nemojte sjediti doma, izađite na izbore!

Polažem velike nade u nova lica u politici, u osobe koje su do sada bile ½nepoznate½, ali koje znaju što je život zapravo.

Ustaljena lica, ustaljeni nositelji vlasti (čast iznimkama) odavno su zaboravili što znači živjeti na način na koji većina građana živi. Palac gore za svih koji se odluče unijeti promjenu svjesni ½pravog života½.

Ovim putem još jednom, po tko zna koji put, pozivam mlade da prestanu sa totalnom pasivnošću i apolitičkim životom. Očekivati da će netko drugi mijenjati stvari za vas je iluzorno i krajnje nepromišljeno.

Vi ste ti koji svojim glasom možete donijeti promjenu! Nemojte se odricati te ½moći½. Ako niste izašli na prvi krug izbora, izađite na drugi tamo gdje se održava. Dajte da se i vaš glas čuje!


Izađi iz 'kuće' i glasaj!

Pružite povjerenje onima za koje vjerujete da su pravi odabir, ali budite tu i kada ih treba kritizirati.

Najlakše je formirati sliku države počevši od lokalne razine. Odaberite one u koje vjerujete i pomognite im da učine vaš život ljepšim.

Kada to svi počnemo raditi možemo početi živjeti u boljem društvu.

 

Povezani članci

Who's Online

We have 161 guests and no members online