Za Poljičkim stolom: Šest komina za prastare recepte

KominU Podstrani je održana tradicionalna 10. etno-gastronomska manifestacija “Za poljičkim stolom”, kojom Poljičani evociraju uspomene na pripravljanje hrane u davna vremena. Na “Petričevu” je bilo smješteno šest komina, na kojima se kuhalo po receptima s prostora drevne Poljičke Republike, a spravljenu hranu posjetitelji su mogli degustirati. Na prvom kominu, Drago Pavković iz Trnbusa pekao je janje na brstinama. Predstavnici Podstrane pripremali su ribu. Na kominu Gornjih Poljica spremao se gulaš i soparnik, te peka s više vrsta mesa. Na kominu Srijana kuhala se kaštradina i rašćika. Nazočne su zabavljali HKGD “Podstrana”, KUD “Srijane”, ženska klapa “Ankora” i klapa “Praska” ...

PODSTRANA

Za Poljičkim stolom: Šest komina za prastare recepte

Slike i tekst: Davor Grgat

Pred oko 1500 mještana Podstrane i njihovih  gostiju, na SRC „Petričevo“ održana je tradicionalna 10. etno-kulturno gastronomska manifestacija „Za Poljičkim stolom“.  Riječ je o manifestaciji, kojom su Poljičani htjeli evocirati uspomene na zaboravljene spremanje hrane u davna vremena njihovih  pradjedova.

To je bila prilika da se na Petričevu smjeste šest komina, na kojima se spremala tradicionalna, ali poprilično i zaboravljena  jela s prostora drevne Poljičke  Republike, koju su posjetitelji mogli degustirati.  

Na prvom kominu iz Trnbusa, kojeg peće Drago Pavković, pečeno je janje na brstinama.  Znači cijelo janje je posoljeno na brstine, i odozgo je cripnja, promjer 140 cm, i na njoj je žar.  To se peče oko 40 min.  Tada se okrene i još 20 min. i jelo je spremno za jest, što su degustacijom brojni nazočni ocjenili prvoklasnom hrnom.   

Drugi komin je Podstrane, na kojem se priprema riba, i to vrlo bogata , skuše, srdele, crni rižot  pa i brujet i cijelu večer se pripremati jela sa prostora Donjih ili Primorskih Poljica, nešto što je  vezano uz more, jer kao što znamo Poljička Republika je  imala i svoj morski dio.

Idemo na komin Gornjih Poljica, gdje se sprema gulaš, a tu će se peći i soparnik. Karakteristika Gornjo-poljičkog gulaša je u tome, da se  uz određene količine mesa dodaju samo u određenim količinama sol, kapula, i paprike, a u nikakvom slučaju ne dolaze u obzir druge mirodije, kao što su vegeta i sl. kako bi sa zadržao ekološki prihvatljiv način spremanja hrane.

Soparnik

To je i prilika da se svi oni koji nisu upoznati s načinom spremanja soparnika  „uđu u proces“  spremanja, odnosno misenja tijesta, spremanja blitve i pečenja soparnika, ali potom i mazanje soparnika maslinovim uljem i lukom, a šta je ovdje i značajno, kako se križa sam soparnik, (jer o načinu njedgova križanja - rezanje, lako se da ustvrditi odakle je taj soparnik).    

Na jednom od komina priprema se peka, iz Gornjih Poljica, i to na poseban način. Jedna veća peka, ispod koje stane do 15-ak kg  raznog mesa od teletine, janjetine, čak i malo piletine, uglavnom što više vrsta mesa to je ukusnije, i opet bez ikakvih primjesa -mirodija, samo krupna sol, kapula i paprika.

I na posljednjem ovovečernjem kominu iz Srijana, Gornja Poljica priprema se soparnik a kahat će se i kaštradina i rašćika, a potom će na istom kominu demostrirat pečenje soparnika.

I da kažemo i to, ovi stari recepti spremanja poljičke hrane, datiraju i preko 200 godina, tako da se a sigurnošću ni najstariji Poljičani toga više ne sječaju, osim  onoga „što je preneseno s koljena na koljeno“ ili pak zapisano.

Obzirom da je puno toga zabilježila i TV „Jadran“ poglavito sjećanja najstarijih Poljičana, to je dokaz da se ove manifestacije  trebaju održavati i nadalje, jer jedino na taj način sačuvat čemo u sjećanju događaje koje su krasile naše prabake pa i njihove roditelje.

Upravo u tome i jest srž ovih manifestacija da ni naši naraštaji ne zaborave, kako smo mi živjeli pa i njihovi djedovi, pradjedovi, u čemu se odlikuje povijest nekoga mjesta.

U  cijelovečernjeg programa  nazočne su pozdravili Mladen Bartulović, načelnik Općine Podstrana, te Petar Rodić, veliki Poljički knez, (a nazočan je bio i dugoratski načelnik Jerko Roglić sa suprugom),  a u programu su nastupali HKGD Podstrana, KUD „Srijane“, ženska klapa „Ankora“ i klapa „Praska“.

Povezani članci

Who's Online

We have 73 guests and no members online