Iz Regije..

Omiš: Rezultati lokalnih izbora, usporedbe, komentari..

SkaricicvilleNa lokalnim izborima 2013. U Omišu u prvom krugu pobijedio je dugogodišnji gradonačelnik Ivan Škaričić, kandidat HDZ-a sa nešto više od 43 posto glasova. Na drugom mjestu se nalazi Ivan Kovačić, kandidat nezavisne liste don Ivana Grubišića sa 16 posto glasova. I prije izbora pitanje koje se postavljalo je dali će Škaričić pobijediti u prvom krugu. Odgovor je zamalo. Ipak za dva tjedna nas očekuje i drugi krug. I vjerojatni izbor novog/starog gradonačelnika.  Rezultati za Škaričićem su vidljivi na svakom koraku, na Fošalu, u Borku, u selima omiškog zaleđa.. Pa nije ni čudno da pobjeđuje ...

OMIŠ

Rezultati lokalnih izbora, usporedbe, komentari..

Piše: Josip Radmilo

Usporede li se rezultati glasovanja 2013. s rezultatima glasovanja 2009 godine Škaričić je dobio 8% glasova manje nego prije 4 godine kada je pobijedio u prvom krugu.

Mile Kovačić je dobio 10% glasova manje nego prije 4 godine, a SDP-ov kandidat za gradonačelnika Jozo Kovačić je dobio 7% glasova što je najgori rezultat SDP-a u posljednjih 20  godina. Ivan Kovačić je kao novo lice dobio 16% glasova, a vidjeti ćemo kako će proći u drugom krugu.

Šro se tiče liste za gradsko vijeće opet pobjeđuje HDZ sa 42% glasova što je za 10% manje nego prije 4 godine, ali zahvaljujući D'Hondtovoj metodi obračuna glasova HDZ ima većinu od 9 vijećnika. SDP sa 9%  (što je 4% manje nego prije 4 godine) ima dva vijećnika.

Opet najmanje u posljednjih 20 godina. Lista don Ivana Grubišića ima 2 vijećnika, a HDSSD, HSP, HNS i nezavisna lista Ivana Barišića ima po jednog vijećnika. Ostali su ostali ispod crte (5%).

Što se tiče izbora za župana, Zlatko Ževrnja, kandidat HDZ-a, je osvojio 42% glasova, a don Ivan Grubišić 31%. A Nevenka Bečić je osvojila 10% glasova. Ževrnja i Grubišić se ponovno  sastaju u drugom krugu za 15 dana.

Što se tiče izbora za županijsku skupštinu u Omišu je SDP osvojio 37% glasova, uvjerljivo najviše. A lista don Ivana Grubišića 18%. SDP je treći s 9% glasova, a još su prešli izborni prag HGS i HDSSD.

Povezani članci

Who's Online

We have 229 guests and no members online