Lokalni izbori: Josip Banović, kandidat HDZ-a za gradonačelnika Omiša

Lokalni su izbori pred vratima. Nekad vladajuća stranka u Omišu i Poljicima, a od 2013. godine najjača oporbena stranka, u svibnju će pred birače izaći predvođena liječničkim duetom Josip Banović i Tihana Barišić, ali vruću fotelju gradonačelnika ne namjerava im tek tako prepustiti aktualni nezavisni poteštat Ivo Tomasović, kojemu vjetar u leđa daju ostvareni projekti, piše Slobodna Dalmacija.
Omiški i poljički HDZ, istaknuo je dr. Josipa Banovića kao svojega gradonačelničkog kandidata. Vrhunski kirurg sa splitskih Firula nakon “bolnih” unutarstranačkih rezova, "konačnog" preuzimanja stranačke organizacije od "vječnog" Ivana Škaričića, bivšeg poteštata, pomlađivanja i osnaživanja stranke, spreman je vratiti HDZ na vlast u Omišu i Poljicima.
- Na zadnjoj sjednici Gradskog odbora usuglasili smo se da budem gradonačelnički kandidat. Stranku smo osvježili novim ljudima, doveli smo mlado članstvo puno energije koje je spremno i sposobno suočiti se s političkim izazovima. Jedan od njih svakako je pobjeda na lokalnim izborima - kaže Josip Banović u razgovoru s Mladenom Nejašmićem, novinarom Slobodne Dalmacije..

Izvor: Slobodna Dalmacija


Njihovi politički oponenti iz SDP-a i na ove će lokalne izbore najvjerojatnije izići bez pretendenta za fotelju prvog čovjeka grada na ušću Cetine. Iako se križaljke još slažu, čelnica omiških socijaldemokrata Zdravka Šodan najavila je takvu mogućnost. Njihova ruka u aktualnom sazivu Gradskog vijeća uglavnom je bila ruka za nezavisnoga gradonačelnika Ivu Tomasovića, a vrlo je vjerojatno da će se njihova suradnja i nastaviti.

Omiš

Slična je situacija i u lokalnom HSP-u. Njihov predsjednik Tonći Kuvačić potvrđuje da neće imati svojeg kandidata za prvog čovjeka grada, ali nije otklonio mogućnost predizbornih koaliranja sa srodnim strankama.

S druge strane, u kuloarima se govori kako aktualni gradonačelnik Ivo Tomasović neće bez ispaljenog metka prepustiti svoje mjesto. Za to, kako tvrdi većina građana podno Mirabele, ima potpuno pravo. Osim što je prije četiri godine već u prvom izbornom krugu pobijedio svoje protukandidate, osvojivši nepunih 54 posto glasova, u prilog mu idu i zahvati uređenja središta grada i ostalih komunalnih zahvata bitnih za Omišane.

No, usporedno mu zamjeraju nedovoljan i nepripremljen pristup vezan za kapitalnije projekte poput cestovne infrastrukture, odnosno situacije s gradnjom obilaznice Omiša i zatvaranjem ceste preko Zakučca.

Upravo ti projekti u prvom redu mogu mu biti prednost, ah i uteg s obzirom na sve glasnije negodovanje Poljičana oko privremenog izoliranja podmosorskih sela od njihova administrativnog središta.

U svakom slučaju, Omišani će u svibnju svjedočiti još jednom političkom srazu između dvaju najveći rivala, nezavisnog Tomasovića i "osvježenog" HDZ-a na čelu s doktorskim duetom - Josipom Banovićem i Tihanom Barišić, najvjerojatnijom nositeljicom liste za Gradsko vijeće.

Povezani članci

Who's Online

We have 157 guests and no members online