Sretan Vam Dan Državnosti

Ako već nismo bili te sreće da imamo svoju općinu, sretni smo što imamo svoju državu i zato svim Poljičanima doma i u svijetu, svim žiteljima Poljica, svim Poljicima nadležnim jedinicama lokalne samouprave, svim dragim susjedama i susjedima i svim građanima Republike Hrvatske želimo sretan Dan državnosti, 30. svibnja!

Izvor: Savez za Poljica

Poljica

 

***

Sretan Vam Dan Državnosti

Piše: Renato Čupić

10. prosinca 1989. Predsjedništvo CK SKH, prijedlog o raspisivanju slobodnih parlamentarnih izbora - Snage su bile podijeljene: četvorica su bili "za", a četvorica "protiv". Naposljetku je pobijedila korčulanska struja: Celestin Sardelić, Mladen Žuvela, Stjepko Gugić te Drago Dimitrović (korčulanski zet). Ta je struja na svoju stranu pridobila predsjednika hrvatskog Srbina Stanka Stojčevića i odluka je prošla.

5. veljače 1990. godine, Republički sekretarijat za upravu i pravosuđe SR Hrvatske, izdao je predstavnicima osam stranaka rješenja o registraciji čime je formalno obznanjen politički pluralizam u Hrvatskoj.

15. veljače 1990. godine, Sabor SR Hrvatske usvaja ustavne amandmane, kojim su legalizirani višestranački izbori i Zakon o izboru i opozivu odbornika i zastupnika, čime su ispunjene sve zakonske predpostavke za održavanje izbora u Hrvatskoj (prvi krug glasanja 22. i 23. travnja, a drugi 6. i 7. svibnja 1990).

U Društveno-političko vijeće biralo se 80, u Vijeće udruženog rada 156, a u Vijeće općina 115 zastupnika; ukupno se biralo 351 zastupnik u Saboru SR Hrvatske.

S 42 posto dobivenih glasova HDZ je osvojio 205 (58%) zastupničkih mjesta. Drugi najbolji rezultat polučio je SKH-SDP s 26 % osvojenih glasova i 107 mandata (30%). Slijedila je koalicija narodnog sporazuma KNS s 15% glasova i 21 mandatom (5.9%). Posljednja stranka koja je prošla izborni prag bila je Srpska demokratska stranka (SDS) koja s 1,6% glasova osvaja 5 (1.4% mandata). Ostatak mandata je išao nezavisnim kandidatima i nacionalnim manjinama

Na temelju izbornih rezultata 30. svibnja iste godine konstituiran je prvi višestranački Sabor - dan koji se do 2001. godine slavio kao Dan državnosti. Taj je Sabor donio mnoge povijesno važne odluke, između ostalog i hrvatski Ustav 22. prosinca 1990. te Ustavnu odluku o samostalnosti i nezavisnosti 25. lipnja 1991. te Odluku o prekidu državnopravnih sveza s bivšom SFRJ 8. listopada 1991., kojom je Hrvatska i de facto postala samostalna i neovisna država.

Povezani članci

Who's Online

We have 179 guests and no members online