Sjajni tekstovi koje nisam napisao (3)

političariNastavljamo sa presscutom dobrog štiva na domaćim elektronskim portalima i blogovima. Dragan Antulov, Indexov novinar, bloger i komentator aktualne hrvatske zbilje dotakao se u postu "Od kladionica do dionica" izbora, dionica, političara i svih nas koji bi rado još malo "kruha bez motike"...  Optimisti bi rekli da je šteta što se u Hrvatskoj parlamentarni izbori ne održavaju svake umjesto svake četiri godine, jer bi, s obzirom na predizbornu darežljivost hrvatskih vlada, stanovništvo uživalo daleko veći standard. Pesimisti bi rekli da je šteta što se izbori uopće održavaju, s obzirom da će ovakvim tempom Hrvatska u doglednoj budućnosti ostati bez ičega što sliči na materijalnu podlogu samostalne i suverene države ...

Od kladionica do dionica

Piše: Dragan Antulov / Index
Izvor: draganantulov.bloger.hr

Takav dojam bi se mogao steći nakon što se pogledaju redovi pred šalterima hrvatskih banaka, odnosno agresivna kampanja kojom se sugerira kupovina dionica T-HT-a kao jedinstvena prigoda da hrvatski građani ostvare brzu i laku zaradu.

U cijeloj toj priči najviše upada u oči da je otkriće dioničarstva, odnosno "narodnog kapitalizma" kao rješenja hrvatskih problema, stiglo neposredno pred izbore.

Ipak, mnogo je važnije to što je vladajuća stranka ovim potezom sebe konačno definirala kao desnu stranku u onom "normalnom", "europskom", odnosno ekonomskom smislu, gdje se ideološke razlike među strankama više baziraju na nekim konkretnim, opipljivim i aktualnim pitanjima, a ne koji je simbol nečiji predak nosio na kapi prije šezdeset i više godina.

Poticaj za to je, svjesno ili nesvjesno, dao SDP s inicijativom Ljube Jurčića za oporezivanje kapitalne dobiti. Tim planom se i SDP, koja se dugo vremena mogla nazivati sve nego lijevom strankom, konačno usudila istaći koliko-toliko pravednu raspodjelu društvenog bogatstva kao dio svog programa.

Time je nastojao steći simpatije velike većine birača koji su u cijeloj privatizacijskoj priči ostali kratkih rukava, ali je sada Sanaderu i HDZ-u dao snažno propagandno oružje.

Naime, ako SDP dođe na vlast i Jurčić dobije priliku primijeniti svoje ideje u praksi, od građana će tim "crvenim" "komunističkim" porezom oduzeti isto ono bogatstvo koje je Sanaderova vlada tako velikodušno raspodijelila.

Ljubo Jurčić, čiji je sjaj brzo zatamnio, je na ovaj potez - ali i kritike vlastitih koalicijskih partnera poput Čačića - reagirao "pojašnjenjem" kako eto SDP nije protiv svakog kapitalizma i svakog dioničara, nego samo protiv onih "velikih", odnosno da će od budućeg oporezivanja biti izuzeta svaka kapitalna dobit ispod 50.000 kuna.

Bilo je sasvim očekivano da će HDZ to protumačiti kao popuštanje, znak slabosti, odnosno jasan dokaz superiornosti HDZ-ovog ekonomskog modela koji uživa daleko veću podršku javnosti, i kome se SDP mora prilagoditi.

Jurčić se sinoć u HRTovom "Otvorenom" s ne baš previše uspjeha nastojao obraniti od takvih sugestija. Razlog za to je bila kratkoća emisije, ali i nespremnost prosječnog birača da sluša komplicirana teoretska objašnjenja pojmova kao što je dioničarstvo.

S druge strane je prerano reći hoće li dioničarski bum imati ikakvog učinka na izborni rezultat, s obzirom da iskustva nekih daleko razvijenijih demokracija sugeriraju da birači znaju svjež dotok novca u vlastite džepove protumačiti na različite načine.

Još je teže špekulirati da li će priča o T-HT-ovim i drugim dionicama biti početak društvene i ekonomske revolucije u Hrvatskoj, odnosno stvaranje nove kulture gospodarenja vlastitim financijama i sudbinom.

Međutim, neka iskustva iz bliske prošlosti sugeriraju da možda i nije baš tako. Redovi kakvi se danas mogu vidjeti pred šalterima banaka su se prije nekih šest-sedam godina mogli vidjeti pred šalterima kladionica. I tada se mnogima hrvatski san o "kruhu bez motike", odnosno brzoj i lakoj zaradi, činio tako jednostavno dohvatljivim.

Zdrav razum govori da, ukoliko se ne pokaže oprez i podlegne euforiji, i hrvatska dioničarska revolucija može lako završiti kao noćna mora.

 

 

Povezani članci

Who's Online

We have 225 guests and no members online