Dugoratsko ljeto: Promocija knjige 'Poljički Parnas II"

Nedjeljko Mihanović na promociji knjige Poljički Parnas II"Poljički Parnas II" Nedjeljka Mihanovića monografija je poljičkog literarnog stvaralaštva. Kritički je to prikaz rada i života pisaca ne samo Poljica nego i šire. Sastoji se od 36 tematskih jedinica, s autorskim napomenama i kazalom imena. Prva tematska cjelina govori o Poljičkoj republici, njezinu zemljopisnom, duhovnom i kulturnom naslijeđu, dok su ostale posvećene kulturnim djelatnicima s poljičkog terena (književnici, povjesnici, preporoditelji, filololozi, filozofi, kritičari, pisci, novinari, esejisti i teolozi). Većina ih je, iz najstarije generacije, odgajana u starom glagoljaškom sjemeništu na Priku, a od mlađih u splitskom sjemenišnom zavodu i gimnaziji. Najbrojniji su i najpoznatiji književnici pjesnici, zbog čega je monografija slikovito naslovljena Poljičkim Parnasom ...


POLJIČKA ČITANKA

Dugoratsko LjetoDugoratsko ljeto: Utorak, 27. srpnja 2010.
Staro selo Duće, ispred Crkve sv. Ante, 21:00 sat
Promocija knjige dr Nediljka Mihanovića: "Poljički Parnas 2"
i projekcija 30-minutnog dokumentarnog filma o poljičkoj heroini Mili Gojsalić
Organizator: Udruga "Tvornica"

 
Ova antologija hrvatskoga poljičkog pjesničkog i književnog proznog izraza sastavljena je s nakanom, da se književnim primjerima predoči i osvijetli umjetnički i znanstveni rad trideset i petorice poljičkih književnih stvaralaca i kulturnih djelatnika, koji su monografijski obrađeni i predstavljeni u knjizi Poljički Parnas (Priko, 2005.).

Izvor: Superknjižara.hr

Nedjeljko Mihanović se pridržavao antologijskog načela, i da u izbor unese književno najbolje i najuspjelije tekstove, u kojima će se vidjeti i doživjeti istinske vrijednosti ostvarene od poljičkih književnika, pjesnika, znanstvenika, jezikoslovaca, filozofa, teologa, povjesnika i humanista, koje su nastale u tijeku dvjestogo-dišnjega stvaralačkog rada na prostoru Poljica, odnosno na području nekadašnje starohrvatske Poljičke Republike.

Poljica u oku Mirka Beovića

U ovoj hrestomatiji je našao mjesto svaki ugledniji poljički književnik, pjesnik, prozni pisac, jezikoslovac, znanstvenik, povjesnik, pedagog, duhovni vođa, teolog, učitelj, politički mislilac i domoljub, koji je napisao i objavio barem jednu knjigu, koja ima svojstvene vrijednosti u izražavanju hrvatskog duha umjetnosti, znanosti, kulture srca i uma, uljudbe, domoljublja, čovječnosti, slobode, vjere i ćudoređa.

Poljički Parnas IIMeđu ovim izabranim tekstovima našli su mjesto oni prilozi, za koje je sastavljač smatrao da nose odlike najuspjelijih umjetničkih i znanstvenih dostignuća.

Razumljivo je, da su širinu izbora određivale i izdavačke naznake opsega ove knjige.

U izboru pojedinih pisaca u knjizi Poljički Parnas I., (2005.), nalaze se oni poljički auktori koji su rođeni do godine 1970. Danas bi taj izbor sadržavao još nekolicinu afirmiranih književnih imena. Neki pojedinci se istom umjetnički i izražajno razvijaju, pa će ih neka buduća monografija, u vremenu kada se potvrde kao izgrađene stvaralačke individualnosti, zasigurno u izbor uključiti.

Ovo je prvi pokušaj da se u antologijskom izboru predstavi ono što je u duhovnom, povijesnom i umjetničkom pogledu na poljičkom prostoru najznačajnije od najstarijih ostvarenja do predstavnika najmlađega književnog naraštaja.

Sastavljač je nastojao putem izabranih priloga predočiti najvrjednije, najumjetničkije i najzanimljivije tekstove, bilo kao samostalne cjeline ili kao odlomke iz pojedinih knjiga.

Želio sam da ovaj izbor prezentira i posvjedoči što veću raznolikost sadržaja, odraz umjetničkih vrsta, prvenstveno u području stilskih oblika pjesništva, helenističkih radova, političkih stajališta, historiografskih i znanstvenih koncepcija, kaže Nedjeljko Mihanović.

Poljica u oku Mirka Beovića

Povezani članci

Who's Online

We have 40 guests and no members online