Vrijedna zbirka Jakova Tomasovića donirana Narodnoj knjižnici Omiš

knjiznica omišNarodna knjižnica Omiš dobila je od Bogoljuba Tomasovića privatnu zbirku knjižara, nakladnika i plodnog hrvatskog pjesnika i književnika Jakova Tomasovića, koja  po riječima prof. Svjetlane Buljević, ravnateljice Narodne knjižnice Omiš predstavlja neprocjenjivu Zbirku koja se sastoji od njegovih tiskanih djela, časopisa u kojima je surađivao ili ih objavljivao i rukopisa njegovih neobjavljenih dijela, korespodencije s književnicom Zdenkom Jušić-Seunik, albuma fotografija tadašnjeg Omiša uz njegove popratne komentare. Prelaskom ove zbirke u trajno vlasništvo Narodne knjižnice Omiš izuzetno je obogaćena zavičajna zbirka ...


NARODNA KNJIŽNICA

Vrijedna zbirka Jakova Tomasovića donirana Narodnoj knjižnici Omiš

Piše: Davor Grgat

Prelaskom zbirke Jakova Tomasovića u trajno vlasništvo Narodne knjižnice Omiš izuzetno smo obogatili zavičajnu zbirku, rekla je Buljević. 

O književnom listu "Jadranska vila"

Potrebno je istaknuti da smo u više navrata pokušali kompletirati list "Jadranska vila", a sada imamo sva godišta od prvog., iz 1928. do godišta X. (br.3-4) kada je zbog loše financijske situacije urednika, pokretača i glavnog mecene Jakova Tomasovića ovaj list prestao izlaziti.

narodna knjižnica OmišOvo je bio jedini književni list na čitavom Jadranu, a s obzirom da je u vrijeme kad je tiskanje uradaka bilo puno teže izvesti jer su sva rukopisna djela putovala dugo, list je svojevrstan fenomen budući da je izlazio u malom gradiću Omišu koji je tada brojio tek nešto iznad 1.500 stanovnika.

Za ljubitelje književnosti i  povjesničare književnosti ovo je vrijedan dokument, jer su neki književnici poput mladog, tada sedamnaestogodišnjeg Jure Kaštelana prve svoje zapise objavljivali upravo u ovom listu.

U "Jadranskoj vili" izlazila su djela Vladimira Nazora, Ivana Kozarčanina, Šime Vučetića, Zdenke Jušić-Seunik, Gabrijela Cvitana, omiške književnice Olge Lozančić-Ivezić koja je objavljivala pod pseudonimom Rosanda i brojnih drugih tadašnjih književnika. Neke je povijest, nažalost, zaboravila, a neki su postali klasici hrvatske književnosti.

O Jakovu Tomasoviću

Jakov Tomasović napisao je prvi turistički vodič Omiša koji je tiskan 1926. i 1932.. Bio je zaljubljenik u književnost, animator kazališnog amaterizma, promicatelj turizma i vlasnik privatne knjižare koja je u razdoblju od 1918.-1944. bila ne samo prodavaonica knjiga, nego i kulturna ustanova u kojoj su se mogle kupiti tuzemne i inozemne publikacije kakve se u mnogim splitskim knjižarama nisu mogle pronaći.

Jakov Tomasović rodom iz Kučića prijateljevao je nakon tragične smrti vlastitog sina sa svojim sinovcem Bogoljubom Tomasovićem koji je vratio njegovu privatnu zbirku u Kučiće, a potom je ostavio Narodnoj knjižnici Omiš na trajno čuvanje, brigu i korištenje.

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online