Antine pisme s poljičkog kamena

Ante MatijevićKada krenu sve nevere i kad vali dignu pinu tad ću sisti ja kraj tebe na tu našu bilu stinu... Tako o rodnoj stini, ali i o životu i ljubavi, kroz stihove kazuje Ante Matijević, iz Kostanja u Poljičkoj republici, a svoja je razmišljanja sažeo u zbirkuPisme sa kamena”. Život i ljubav isprepleću se u stihovima mladog pjesnika jer pjesmama istom strašću govori o ljubavi prema ženi, ali i vječnoj ljubavi prema rodnom kraju – Poljicima i svojim Kostanjama ...


POEZIJA

Ante Matijević iz Lostanja promovirao zbirku o ljubavi i rodnom kraju

Antine pisme s poljičkog kamena

Piše: Ojdana Koharević / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Život i ljubav isprepleću se u stihovima mladog pjesnika jer pjesmama istom strašću govori o ljubavi prema ženi, ali i vječnoj ljubavi prema rodnom kraju – Poljicima i svojim Kostanjama. Tamo je, kaže Ante, još kao mladić počeo stvarati prve stihove.

– Počeo sam pisati inspiriran prirodom, ljudima, ljubavlju, jednostavno sam svoje osjećaje, proživljavanja prenio na pjesme - prisjeća se Ante prvih stihova.

Ante Matijević

Život je nosio svoje, stihova je bilo sve više, no za njih su i dalje znali samo najbliži: rodbina i prijatelji. Zahvaljujući baš njima pjesme je odlučio objediniti, ukoričiti i tako je nastala zbirka koju je nedavno promovirao u Kostanjama.

- Pjesme sam podijelio na ljubavne i domoljubne, o ljubavi ne treba puno govoriti, bila sretna ili nesretna, ona je stalni izvor inspiracije. A moja Poljica i moje Kostanje su najlipše misto na svitu, tu sam proživio najlipše dane djetinjstva, tamo imam drage prijatelje i svoju obitelj i osjetio sam potrebu da se svom kraju odužim baš kroz pisme – iskreno će Ante.

U tom kraju nakon mnogo stoljeća živi i legenda o Mili Gojsalić, a Ante je ponosan na svoj obol tom vremenu libretom za mjuzikl o Mili Gojsalić, koji čuva uspomenu na hrvatsku mučenicu iz vremena Turaka.

Vrijedno surađuje s Jovicom Škarom, klapama “Maslina” i “Šibenik”, a s domaćih festivala je ponio brojne nagrade.

- Dok god bude života, bit će i inspiracije, volim promatrati prirodu, ljude, bilježiti dojmove kroz pjesmu – kaže Ante.

I baš tako kako kaže pjesnik, život će stvarati nove pjesme, a on će se nakon ugostiteljskog posla u Splitu svaki dan s veseljem vraćati Kostanjama po novu inspiraciju i nove stihove.

Povezani članci

Who's Online

We have 220 guests and no members online