FDK: Klapa Bošket pobjednik 57. FDK Omiš 2023.

Drugi put u povijesti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo, popularni “žiri” i publika štitove i leute dodijelili su istim klapama. Prvi i do sada jedini put se to dogodilo na 26. Festivalu 1992. godine kada su nagrade dodijeljene klapama Sinj, Dalmati i Nostalgija. Ovaj put, nakon 31 godinu, stručno povjerenstvo je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika najviše glasova i Zlatni leut dodijelili zagrebačkoj klapi Bošket. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, dok je treće mjesto, odnosno brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripali klapi Mriža iz Splita.
U Završnoj večeri muških klapa nastupile su klape: : Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket  iz Zagreba.

Izvor: FDK.hr

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: Antonela Burić, mag.mus, klapski tenor Branko Tomić, prof. Ivo Lise, prof. Jasminko Šetka, doc.mr.art. Blaženko Juračić, klapski tenor Tonči Miletić Gulin i dr.sc. Ivana Tomić Ferić.

Voditelji Završne večeri muških klapa 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023. koja se emitirala u izravnom prijenosu na HRT bili su Edita Lučić Jelić i Miljenko Cvitković.Na 57. omiškom Festivalu, koji je svoj program započeo 10. lipnja drugom smotrom dječjih klapa u Omišu na jedanaest koncerata nastupile su ukupno 66 klapa, od toga 11 dječjih. Podijeljene su nagrade u kategorijama klapa debitanata, mješovitih, ženskih i muških klapa, održana je večer novih skladbi, te autorska večeri u čast maestra Ante Barbače koja je bila ujedno i Večer svečanog otvorenja. Promovirana je jedna edicija “Dota od nota” Ante Brabače i monografija zagrebačke muške klape Nostalgija.

Povezani članci

Who's Online

We have 77 guests and no members online