Iz Regije..

Životom je podigao spomenik Poljicima

Don Frane MihanovićDon Frane Mihanović, svećenik splitsko-makarske nadbiskupije umro je u četvrtak u dubokoj starosti. Uz višedesetljetni svećenički rad u srednjo-dalmatinskim župama, don Mihanović je bio i promotor kulturne i duhovne baštine Poljica, od izdavanja godišnjaka i knjiga o povijesti poljičkoga kraja do podizanja Muzeja Poljica. Veliki čovjek je otišao u legendu Poljica ...

IN MEMORIAM: U 92. GODINI PREMINUO SVEĆENIK DON FRANE MIHANOVIĆ

Životom je podigao spomenik Poljicima

Piše: Ivan Ugrin / Slobodna Dalmacija

Predan u Božju volju i okrijepljen svetim sakramentima, svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije don Frane Mihanović 31. listopada u 92. godini života, preselio se u vječnu domovinu. Pokop je održan na Dušni dan, u 15 sati na mjesnom groblju u rodnoj župi Sitno Donje. Sprovodnu misu u župnoj crkvi Presvetog Trojstva predvodio je splitsko-makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić.

Don Frane je rođen 1922. godine u Jasenovu, u Sitnom Donjem, u dičnoj obitelji poljičkih didića Mihanovića, zvanih Knezovi. Za svećenika je zaređen 1946. godine, i na svoj način produžio je “svećeničku” lozu koju su prije njega obilježila dvojica poznatih svećenika don Petar Mihanović i don Mate Mihanović.

U Nadbiskupiji je don Frane služio kao upravitelj župa Dubrava-Sitno Gornje, Svinišće, Srijane-Gornji Dolac, te najduže, 31 godinu, kao župnik Gata i dekan Poljičkog dekanata. Život mu je obilježila njegova zauzetost za kulturnu i duhovnu baštinu Poljica.

Godine 1976. pokrenuo je istoimeni godišnjak u kojem je pod njegovom uredničkom palicom objavljen niz tekstova o starohrvatskoj župi Poljica, koja je u svojim pisanim zakonima i upravnom ustroju bila odraz stare hrvatske države i kulture, i unatoč svim povijesnim nedaćama, uspjela je osam stotina godina ispisivati najslavnije stranice u hrvatskoj povijesti.

Don Frane je Poljicima podigao spomenik trajniji od mjedi. Upravo njegovim nastojanjem je kod župne crkve u gatima otvoren Muzej Poljica s prekrasnim velikim zidnim mozaikom slikara Joke Kneževića i ispred muzeja brončani spomenik Popu glagoljašu rad kipara Krune Bošnjaka.

Objavio je “Kratki pregled povijesti Poljica”, knjigu o Crkvenom graditeljstvu, te osobito vrijednu “Da se ne zaboravi”, u spomen svima koji su se u dugoj povijesti borili za poljičko “časno ime”.

Zabilježio je važnije događaje u svome djelokrugu, a posebno mjesto zauzimaju stradanja srednjopoljičkih sela Gata i Čišla, 1942. godine, u kojima su četnici izvršili pokolj nevinih žitelja te pokolj u Donjem Docu 1944. godine.

Tu je i podsjećanje na tragediju koju su 1807. godine počinili Francuzi dokinuvši slavnu Poljičku knežiju.

Povezani članci

Who's Online

We have 144 guests and no members online