Izgradite vlastiti solarni kolektor i uštedite novac

Solarni kolektorZelena energija je u điru. Taj trend je s jedne strane posljedica veće osviještenosti o štetnim učincima klasičnih goriva, a s druge strane, ljudima su zbog recesijskih uvjeta sve primamljivija rješenja koja štede novac. Potencijal čistih izvora energije, pak, ostaje većim dijelom neiskorišten, posebice u Hrvatskoj, gdje još uvijek prevladavaju zastarjela rješenja proizvodnje i distribucije. Ekoaktivist Bruno Motik u suradnji s udrugama “Zelena akcija” i ZMAG izdao je vrlo koristan priručnik za samogradnju “Solarni kolektori” ...

ZELENA ENERGIJA

Izgradite vlastiti solarni kolektor i uštedite novac

Piše: Siniša Jović / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija


Ekoaktivist Bruno Motik smatra da fotonaponi svakako imaju svoj potencijal, no to nije jedina tehnologija za decentraliziranu proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Važnu ulogu, po njemu, ovdje bi imali solarni kolektori za zagrijavanje potrošne tople vode, stoga je u suradnji s udrugama “Zelena akcija” i ZMAG izdao vrlo koristan priručnik za samogradnju “Solarni kolektori”.

solarni kolektor

Riječ je o jednostavnoj i pouzdanoj tehnologiji koja bi trebala naći svoje mjesto u svakom domu, hotelu, restoranu ili industrijskom postrojenju u kojem se troši topla voda.

Samogradnja solarnih kolektora omogućuje nam velike novčane uštede i to smo dokazali i u praksi jer i unatoč povećanju cijene bakra, naš kolektor je najmanje upola jeftiniji od kupovnog, dok mu je efikasnost tek nešto niža od tvornički proizvedenih kolektora, navodi Motik.

Solarni sustav za zagrijavanje vode inače se sastoji od solarnog kolektora (ili više njih), spremnika topline (toplinski izolirani bojler s izmjenjivačima topline) i ostale opreme (pumpe, termostata, cijevi itd.)...

PROČITAJTE VIŠE...

Who's Online

We have 211 guests and no members online