Dobar vam tek! (žanjemo što smo posijali)

Na hrvatskim bespućima Facebooka nađe se i odličnog štiva. Evo jednog, "pisac" je Saša Cvetojević, hrvatski poduzetnik (između ostalog). Pročitajte..

Kažu - kome su ovdje porezi preveliki, kome ovdje ne odgovara - neka ide drugdje. Pa i idu ljudi. Razmislite tko odlazi? Daju li otkaz zaposlenici Zagebačkog Holdinga? Koliko znate referenata za ovo i ono, načelnika Službe za kopanje nosa, voditelja Sektora za češkanje testisa, pomoćnih prometnika kolodvora ili sličnih koji su dali otkaz i sad rade na baušteli (ili bilo gdje) u Irskoj ili Njemačkoj? Daju li otkaze zaposleni u Hrvatskim šumama, možda ovi što su ih zaposlili da gledaju požare? Jel' otišao neki načelnik općine, dožupan, državni tajnik ili carinik?
Odlaze oni koji rade i plaćaju porez. Ostaju oni koji kopaju nos i troše sredstva skupljena kroz porez.
Odlaze i liječnici i sestre, ali ne voditelji službe u HZZO-u ili zaposlenici ministarstva. Odlaze konobari i kuhari ali ne voditelji turističke zajednice ili zaposleni u ministarstvu turizma. Odlaze vozači ali ne i zaposleni na naplatnim kućicama Mijatove tvrtke.

Razmislite, koliko je, od onih koje poznajete, a otišli su iz Hrvatske, imalo dobro plaćena radna mjesta na kojima su radili malo, ništa ili neki besmisleni posao javne ili lokalne samouprave? Sigurno ih ima, i svakom tko se javi, osobno ću se ispričati.

No, duboko sam uvjeren da odlaze oni koji su ovdje radili, koji su plaćali poreze. Odlaze oni kojima nije problem raditi ni jače ni više - ali koji žele sustav koji ih podržava i koji ih ne krade. Oni koji žele platiti poreze ali žele i živjeti kvalitetno od svog rada. Oni koji žele da od poreza koji plate bolje živi učitelj i doktor, da policajac ima tintu za printer i auto za izaći na uviđaj. Ti žele novi kamion vatrogascu, a ne crnu limuzinu političaru. No, takve se ne sluša!

Razmislite tko ostaje. Pogledajte oko sebe, tko je ostao i tko ne razmišlja o odlasku.

rio

Zato - reći nekome tko promišlja drugačiju budućnost u ovo zemlji - "Odlazi tamo gdje će ti biti dobro" je nešto najbolje što mu možete poželjeti, ali i najgore za vas koji to želite. Jasno, vi koji tako nešto možete izreći - ne kužite da time sebi kopate jamu.

Poreznih platitelja je sve manje a poreznih trošitelja je sve više. Nećete samo plaćati porez i na nekretnine i pokretnine, nego i na to što imate dva bubrega. Pričekajte samo dok neki pisač pravilnika ne skuži da je drugi bubreg čisti luksuz i nije nužan za preživljavanje. Tko nije vidio nervozu javne uprave ako plaća kasni jedan dan, taj ne zna kolika kreativnost u osmišljavanju novih nameta leži u labirintima tamošnjih hodnika.

Kad ostanete sami, s ravnateljima i voditeljima, načelnicima i pročelnicima, referentima i stručnim suradnicima - ovako će vam izgledati meni:
- predjelo: pravilnici na bijelo s hrustavim biljezima
- glavno jelo: dopisi u 3 preslike s preljevom od tinte na posteljici od neispunjenih JOPPD obrazaca
- desert: uredbe gratinirane sitno mljevenim pečatima.

Dobar vam tek!
 

siromaštvo

Povezani članci

Who's Online

We have 64 guests and no members online