I dok je srca, bit će i Kroacije!

Gradska knjižnica Solin organizira u četvrtak, 28.11. s početkom u 19 sati u teatrinu knjižnice predstavljanje knjige Renate Dobrić "I dok je srca, bit će i Kroacije!". Riječ je o zbirci nagrađenih drama u kojima kaštelanska autorica kroz riječi hrvatskih baka i djedova, djece, branitelja i ostalih raznih generacija Hrvata progovara o obitelji, vjeri, domoljublju, prošlosti i tradiciji ("Oči su pune, ma je duša prazna" – drama u kojoj se na čakavštini govori o božićnim običajima u Kaštelima) kao osnovi postojanja i trajanja hrvatskog naroda.
Renata Dobrić autorica je niza monodrama rodoljubnog i kršćanskog nadahnuća, svojevrsnih životopisa blaženika, svećenika, branitelja, djedova i baka koji su proživjeli siromaštvo, ratove i bili svjedoci i žrtve u Drugom svjetskom i Domovinskom ratu. Ishodište njenih monodrama su obitelj, vjera, domoljublje, prošlost i tradicija kao osnova postojanja i trajanja hrvatskog naroda. Posebice valja istaknuti autoričinu brigu o jeziku; naime, u nekoliko monodrama koristi kaštelansku inačicu čakavskog, sućurački idiom koji govornicima daje puninu, bogatstvo i životnost.

PREDSTAVLJANJE KNJIGE RENATE DOBRIĆ U SOLINU

I dok je srca, bit će i Kroacije!

renata dobrićIzvor: Iz recenzije dr.sc. Miroslava Međimoreca

Niz od sedam monodrama Renate Dobrić vrijedan je doprinos koji popunjuje prazninu u hrvatskoj sakralnoj dramaturgiji ujedno je i obogaćujući.  Autorica dramski vješto oblikuje teme koje se dotiču vjere, obitelji, domoljublja, duboke posvećenosti Bogu i prihvaćanja žrtve zbog višeg cilja.

Autoričino stvaralaštvo i njeni dramski uradci će objavljivanjem postati dostupni kazališnim stvarateljima, a isti zavrjeđuju uprizorenje e da i tako budu predstavljeni široj publici.

Povezani članci

Who's Online

We have 193 guests and no members online