Split: Izložba radova akademskog slikara Frane Missije

U splitskoj Staroj gradskoj vijećnici u tijeku je izložba radova akademskog slikara Frane Missije. Izložba radova nastalih u razdoblju od 1956. godine do danas trajati će do 30. rujna. Frane Missia splitski je inženjer strojarstva i likovni umjetnik te umirovljeni profesor slikarstva s doktoratom iz pedagogije slikarstva. Rođen u Splitu, školovao se u Zagrebu, Parizu i New Yorku. Svoju umjetničku karijeru započeo s grafikama i aktovima, a nastavio s platnom, akrilikom, aktovima, maritimnim pejzažima i apstraktnim ekspresionizmom..

Izložba radova akademskog slikara Frane Missije

Izvor: STAV.cenzura.hr

Skroman i samozatajan čovjek, nemirnog umjetničkog duha, Missija već od rane mladosti napušta Split zbog studija strojarstva u Zagrebu u kojem nakon diplomiranja još upisuje i studij scenografije na Akademiji za kazališnu umjetnost. Na drugoj godini studija scenografije dobio je priliku otići u Pariz upoznati se sa francuskim scenografima.

Prva izložba i pohvale kritičara značile su početak njegove pariške priče koja je trajala skoro deset godina. Iz Pariza je krenuo u New York. U početku je radio u inženjerskoj kompaniji, a nakon toga je prešao u grafički studio. U New Yorku je završio studij slikarstva na Columbia Universityju gdje je i doktorirao pedagogiju slikarstva. Godinama je radio kao profesor na New York City Universityju.

Izložba radova akademskog slikara Frane Missije

Who's Online

We have 125 guests and no members online