Solarni biznis u Općini Stankovci

solarna elektranaProjekt solarne elelektrane u poduzetničkoj zoni Stankovci vrlo je blizu realizacije. Nedavno su stigle dvije ključne suglasnosti za ovaj veliki projekt - ishođena je lokacijska dozvola i što je još važnije - suglasnost HEP-a za priključak na elektrodistribucijsku mrežu, bez koje je ovakav projekt neizvediv, piše Edvard Šprljan na stranicama Slobodne Dalmacije (zainteresirani, pogledajte i video prilog zadarske VOX televizije). - Za desetak dana raspisujemo natječaj za prodaju terena na kojem je predviđena gradnja solarne elektrane. Radi se čak o 64 hektara krša obraslog dračom i smrikom kojeg smo kupili od države i kojeg sada prodajemo investitoru - kaže Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci ...

ZELENA ENERGIJA

Solarni biznis u Stankovcima

Piše: Edvard Šprljan / Slobodna Dalmacija
Izvor: Slobodna Dalmacija

Za gradnju velike solarne elektrane snage 20 megavata, što je dovoljno struje za oko 20 tisuća kućanstava, zainteresirane su dvije tvrtke - “Solarna avenija” koja ima sjedište u Stankovcima, a u biti se radi o zagrebačkoj tvrtki, te zadarska tvrtka “Senega”.

Željko Baradić, načelnik Općine Stankovci

- Nadamo se da će nakon postupka prodaje terena koji će potrajati nekoliko mjeseci biti poznato na koji će se način moći graditi ovakve solarne elektrane, jer se još nije ukinuto ograničenje gradnje solarki snage preko 1 MW - kaže Zdenko Zrilić, vlasnik zadarske “Senege”.

Prošlo je ljeto, naime, najavljeno ukidanje ograničavanja investicije u solarne elektrane, no Ministarstvo gospodarstva još nije donijelo takvo rješenje, pa mnoge investicije zbog toga čekaju. Ako se uskoro to ograničenje ukine, Stankovci bi mogli postati gradilište solarne elektrane snage 20 megavata, što je dovoljno struje za oko 20 tisuća kućanstava.

Načelnik Baradić uz kartu stankovačke poslovne zone
Načelnik Baradić uz kartu stankovačke poslovne zone

Povezani članci

Who's Online

We have 145 guests and one member online

  • admin