Vina iz konobe Kadić opet nagrađena na Sabatini

Tijekom proteklih dana u primoštenskom hotelu Zora održavao se 27. Međunarodni susret vinogradara i vinara "Sabatina 2017“,  na kojem su vinari ove godine predstavili čak 420 uzoraka vina i jakih alkoholnih pića. Na Sabatini su vinari imali priliku razgledati sajam vinogradarstva i vinarstva, burzu i izložbu vina i proizvoda od vina, saznati neke novine na znanstveno-stručniom skup u organizaciji zagrebačkog Agronomskog fakulteta, saznati i ne baš vesele novosti iz rada većine hrvatskih zadruga te sudjelovati i u nizu drugih stručnih i popratnih aktivnosti. Sudionici Sabatine studijski su obišli vinogorja Bucavac, podrume OPG Radoslava Županovića, etno selo Jurlinovi dvori i Poljoprivrednu zadrugu Primošten burni. U subotu, na završnoj svečanoj večeri proglašeni su šampioni ovogodišnje manifestacije, podijeljene su brojne zlatne, srebrne i brončane medalje i plakete za kvalitena vina i jaka allkoholna pića. Šampionske titule po kategorijama otišle su u Kupljenovo, Vižinadu, čaru, Orebić, Komaje, Potomje i Janjinu. Mladi dugoratski vinogradar i vinar Slavomir Kadić i ove godine se s Sabatine vraća u svoje dugoratske Kadića dvore s nagradama za kvalitetu otvorenih vina, i to zlatnom diplomom i medaljom za bijelo vino (Pošip i Maraština), te brončanom za crno vino (Merlot i Babić) iz OPG Konoba Kadić. Vino Pribidrag iz 2012. omiške vinske kuće Mimica - Kuća sretnog čovjeka - osvojilo je zlatnu medalju za kvalitetu buteljiranih vina. Denis Kuvačić iz Gata osvojio je srebrnu diplomu za kvalitetu svog otvorenog vina (Merlot, Shiraz, Cabernet Sauvignon). Čestitamo našim vinarima na njihovom trudu, znanju i uspjesima!

SABATINA - MEĐUNARODNA VINSKA MANIFESTACIJA U PRIMOŠTENU

Na Sabatini je ove godine bila i eurozastupnica Marijana Petir koja je šampione autohtonih sorti pošip i dingač nagradila putovanjem u Bruxelles.

- Na političarima je da vinarima i vinogradarima omoguće normalan rad, smanjenje administracije i da europska vinska omotnica od 57 milijuna eura bude iskorištena znatno više od bijednih 11 posto - istaknula je Marijana Petir.

- Ukloniti administrativne poteškoće pri dobivanju dozvola i markica, pri plasmanu vina na tržište, te pri podizanju novih vinograda i turističkih usluga u vinogradima i podrumima, ali i gradnje infrastrukture potrebne vinarima i vinogradarima - to je poruka organizatora "Sabatine", ovogodišnjeg 27. međunarodnog susreta vinogradara i vinara, Zadružnog saveza Dalmacije.

Lordan Ljubenkov, čelnik zadružnog saveza koji slavi 110 godina postojanja te se diče veoma uspješnim radom i udruživanjem poljoprivrednika, eto, više od stoljeća, zajedno sa svojim kolegama i suradnicima i ove je godine izvrsno organizirao ovu značajnu manifestaciju koja godinama upravo radi na što boljoj promociji ove poljoprivredne grane.

Na Sabatini 2017


ŠAMPIONI SABATINE 2017.

Šampion bijelih slatkih, predikatnih i desertnih vina i najbolje ocijenjeno vino je TRAMINAC -  IZBORNA BERBA PROSUŠENIH BOBICA 2015.; OPG ĐURINSKI; Kupljenovo                                            
Šampion crnih suhih i polusuhih vina je VILIN PLES CUVÉE 2015.; VINOGRADARSTVO I VINARSTVO CRVIK d.o.o.; Komaji
Šampion bijelih suhih i polusuhih vina je MALVAZIJA 2015.; VINA FERENAC ĐULIO; Vižinada
Šampion grupe Pošipa je POŠIP MARKO POLO 2016.; POŠIP, poljoprivredna zadruga; Čara, otok Korčula
Šampion grupe Plavaca je DINGAČ 2012.; MATUŠKO VINA d.o.o.; Potomje
Šampion kvalitete jakih alkoholnih pića je ROGAČ LIKER; NATURA ANTUNOVIĆ, Orebić
Šampion izgleda proizvoda je NAVIS MYSTERIUM AMFORA 2012.; EDIVO d.o.o.; Janjina.

Na Sabatini 2017

Povezani članci

Who's Online

We have 267 guests and one member online

  • admin