Kostanje: 16. Dani Mile Gojsalić

Tradicionalna manifestacija u slavu poljičke heroine Mile Gojsalić, održava se već 16 godina zaredom u Kostanjama. U prvoj programskoj večeri u petak, 13.07.2018. održati će se 14. Večer soparnika - u kojoj će se mali (učenici poljičkih škola) i veliki meštri od komina i soparnika natjecati za "Poljičanku sa soparnikom" uz prigodni program u kojem će sudjelovati djeca i mladi iz kostanjskih škola i udruga, kao i kvartet "Strune", te omiška Gradska glazba. Ulaz je u ovoj večeri slobodan.
U drugoj programskoj večeri u subotu, 14.07. održati će se 16. smotra dalmatinskih klapa "Pripovid o Dalmaciji" na kojoj će sudjelovati 11 klapa. U ovoj večeri biti će i dodjela nagrade "Mila Gojsalić" za očuvanje baštine i opstojnost identiteta Poljica. Nagrada ide u ruke prof.dr.sc. Ede Pivčevića. Cijena ulaznice u ovoj večeri je 30 kn. Ne treba ni napominjati da ćete u obje večeri moći uživati u prigodnoj ponudi poljičkih i inih specijaliteta. Dobrodošli na 16. Dane Mile Gojsalić!

16. DANI MILE GOJSALIĆ – KOSTANJE 2018.

Predstavljamo dobitnika nagrade "Mila Gojsalić" za očuvanje baštine i opstojnost identiteta Poljica

Prof.dr.sc. Edo Pivčević najveći je živući poznavatelj poljičke prošlosti

Izvor: Savez za Poljica

Edo PivčevićOvogodišnje 16. po redu Dane Mile Gojsalić obilježit će činjenica da je u programu sudjelovao zacijelo najveći živući poznavatelj poljičke prošlosti i jedan od najzaslužnijih Poljičana za reafirmaciju poljičkog i hrvatskog povijesnog i kulturnog naslijeđa u svijetu – profesor emeritus Edo Pivčević, rođen u Omišu 1931.

Ovaj znanstvenik svjetskog ugleda najzaslužniji je za prijevod na engleski dvaju najvažnijih poljičkih povijesnih dokumenata – Poljičkog statuta i Kartulara benediktinske opatije sv. Petra u Selu iz 11. stoljeća poznatijeg kao Sumpetarskog kartulara, a uz to je i autor iznimno zanimljive povijesne sinteze o Poljicima pod nazivom "Poljička knežija – od srednjovjekovne ideje do pada 1807." predstavljene u Bostonu, SAD, godine 1987. koju bi svaki Poljičanin svakako morao pročitati tim prije što će uskoro biti dostupna i na hrvatskome jeziku na internetskoj stranici Saveza za Poljica www.poljica.hr.

Stoga pozivamo sve Poljičanke i Poljičane, prijatelje i poštovatelje Poljica da u subotu 14. srpnja u 21.00 sat dođu u Kostanje i odaju zasluženo priznanje ovom samozatajnom umirovljenom profesoru filozofije sveučilišta u Bristolu u Engleskoj gdje još uvijek živi i radi poodmaklim godinama usprkos te da istovremeno uživaju u koncertnoj klapskoj 'Pripovidi o Dalmaciji'.

To nipošto ne znači da smijete propustiti 14. Večer soparnika koja je na programu dan ranije, dakle u petak 13. srpnja kada već u 18.00 sati učenici osnovnih škola s područja Poljica započinju svoje natjecanje u pripremanju najboljeg ovogodišnjeg poljičkog soparnika, da bi se iste večeri u 21.00 sat, po svečanom otvorenju ovogodišnje manifestacije, okušali u srazu s najboljim poljičkim meštrovicama i meštrima o' soparnika.

I zato, dobro došli u Kostanje na dane koji čuvaju spomen na ljude i vrijeme kad su Poljica držala do sebe u puno većoj mjeri nego što je to danas slučaj!
 

Kostanje: 16. Dani Mile Gojsalić

Povezani članci

Who's Online

We have 185 guests and no members online