Ivica Đikić: Vlada od Vjesnika može učiniti najbolje novine u zemlji

vjesnikNovinar, komentator i urednik tjednika Novosti Ivica Đikić komentirao je odluku Vlade o stečaju Vjesnika ocjenivši ju potpuno pogrešnom: "Nemam sentimenata prema Vjesniku čija se prošlost od prvoga dana odnosi na služenje vlasti. Ipak, mislim da je Vlada povukla potpuno pogrešan potez. Trebala je s racionalizacijom troškova, i možda manjim brojem ljudi, pokušati napraviti ozbiljne i pametne novine s kojima će se Vlada moći jednom hvaliti 'Kada bi Vjesnik bio kritički nastrojen prema Vladi, a ne neka vrsta biltena i glasnogovorničke službe kao do sada, onda bi sve to imalo smisla. Da se Vlada potrudi oko Vjesnika, za dvije godine bi možda mogli reći da je država vlasnik najboljih novina koje izlaze u zemlji" ...

ŠTO S DRŽAVNIM DNEVNIKOM?

Vlada od Vjesnika može učiniti najbolje novine u zemlji

Piše: Vedran Brkulj / tportal
Izvor: tportal

Naime, u Hrvatskoj je potrebna protuteža privatnim novinama koje su u velikoj većini otkliznule u interese vlasnika i oglašivača, zapostavljajući interese javnosti', rekao je Ivica Đikić.

Đikić zamišlja uređivačku politiku Vjesnika poput one tjednika Novosti, ali 'na višoj razini' i, naravno, bez obaveza prema srpskoj nacionalnoj manjini.

 

'Poslije desete stranice Vjesnik je analitička novina'

Glavne krivce za situaciju u kojoj su se našle novine koje izlaze 72 godine djelatnice Vjesnika vide u HDZ-u, Kukuriku koaliciji, u koaliciji koja je na vlasti bila 2000. godine, u uredništvima kuće koji su posljednjih dvadeset godina postupali po napucima iz Banskih dvora, ali i u krupnim kapitalistima koji se žele dokopati zemljišta na kojem se nekad ugledni list smješten.

'Politika mora skinuti šapu s Vjesnika. Vlast je bila ta koja je postavljala i mijenjala urednike. Činjenica je da problem Vjesnika postoji, ali, po toj logici, trebalo bi ukinuti sve državne tvrtke koje posluju s minusom, poput HŽ-a', kazao je predsjednik Sindikata novinara Hrvatske Anton Filić i dodao da Vjesniku treba dati još jednu šansu.

Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), mišljenja je da šansu treba dati na šest mjeseci ili nešto više jer Vjesnik ima novinare koji već sada tržištu nude zanimljiv sadržaj.

'Poslije desete stranice, Vjesnik su ozbiljne i analitičke novine. Treba im se osigurati mogućnost da se rebrendiraju i pokušaju dignuti tiražu. To povjerenje ne treba biti beskrajno i mora biti na određeni rok', istaknuo je Duka.

Povezani članci

Who's Online

We have 171 guests and no members online