SABATINA: U Primoštenu se očekuje tisuću meštara vinske kapljice

- Ukloniti administrativne poteškoće pri dobivanju dozvola i markica, pri plasmanu vina na tržište, te pri podizanju novih vinograda i turističkih usluga u vinogradima i podrumima, ali i gradnje infrastrukture potrebne vinarima i vinogradarima - to je prva poruka sa "Sabatine 2017.", ovogodišnjeg 27. međunarodnog susreta vinogradara i vinara koji će se održati od 2. do 5. studenoga u Primoštenu - naglasio je Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije na konferenciji za medije uoči značajne manifestacije koja godinama upravo radi na što boljoj promociji ove poljoprivredne grane.
Pojasnio je to novinarima čelnik saveza koji slavi 110 godina postojanja te se diče veoma uspješnim radom i udruživanjem poljoprivrednika, eto, više od stoljeća, kako će na ovogodišnjem skupu "meštara od vinskih kapljica" još više poticati brandiranje kao zalog za veći izvoz hrvatskih vina, uz opravdanost većih cijena, piše Sandra Barčot na stranicama Slobodne Dalmacije..

Izvor: Slobodna Dalmacija

Želimir Bašić, "alfa i omega" vina, ali i maslinova ulja, rezimirao ovogodišnju berbu: - Od 30 do 40 posto je bila slabija zbog suše, ranih mrazova, ali i divljih svinja i puhova, koji su na kraju "obrali" grožđe prije vinogradara. Ali možemo se pohvaliti da je ova sezona prošla bez bolesti vinove loze i imamo izuzetnu kvalitetu grožđa. Još kada bismo uspjeli riješiti ograđivanje lovišta da nam divlje svinje iz njega ne dolaze u vinograd, pa suzbiti ilegalne kupce grožđa, rezultati bi bili još bolji..

vina

Što se pak tiče ovogodišnjeg programa "Sabatine 2017.", imamo uobičajene brojne stručne skupove, radionice, znanstvene edukacije, panele, očekujemo više od tisuću sudionika na trodnevnoj manifestaciji u primoštenskom hotelu "Adriatiq Zora", a svečanom otvorenju u četvrtak (2. studenoga) u 16 sati prisustvovat će i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, kao i EU-zastupnica Marijana Petir.

Ujedno će se, zbog mnogobrojnih pristiglih uzoraka, čak u dvije večeri – i petak i subotu – upriličiti dodjela priznanja za najbolja buteljirana vina te za otvorena i mlada vina.

Ana i Slavo

Povezani članci

Who's Online

We have 265 guests and no members online