Znanstvenici potvrdili postojanje gravitacijskih valova

Otkriće gravitacijskih valova, koje su u četvrtak objavili znanstvenici okupljeni u projektu LIGO, predstavlja novu potvrdu - standardnog modela svemira, ali i prekretnicu u astrofizičkim istraživanjima koja bi mogla omogućiti dublje razumijevanje procesa stvaranja zvijezda, evolucije galaksija i širenja svemira od Velikog praska prije 13,8 milijardi godina. -  Detektirali smo gravitacijske valove. Uspjeli smo! - rekao je izvršni direktor LIGO-a David Reitze na konferenciji za tisak u Washingtonu, koja se s pažnjom javno gledala i na splitskom FESB-u. Riječ je o prvom nedvojbenom izravnom opažanju gravitacijskih valova, čije je postojanje na temelju svoje opće teorije relativnosti prije točno stotinu godina predvidio Albert Einstein. Znanstvenici se sada nadaju da bi zahvaljujući detektiranju gravitacijskih valova mogli početi odgovarati na brojna pitanja ne samo o životu već i o smrti zvijezda i galaksija. Ovo tkriće moglo bi značiti novo doba u povijesti astronomije..

Otkriće gravitacijskih valova velika je prekretnica u astrofizičkim istraživanjima

Izvor: Hina

Otkriće je rezultat rada gotovo tisuću znanstvenika iz čitavog svijeta okupljenih u LIGO-u (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory), milijardu dolara vrijednom eksperimentu pokrenutom 1992. godine koji uključuje dva golema detektora gravitacijskih valova smještena u američkim saveznim državama Louisiani i Washingtonu, međusobno udaljena 3.000 kilometara.

Znanstvenici su pomoću tih sofisticiranih uređaja detektirali sudar dviju gigantskih crnih rupa udaljenih 1,3 milijardu svjetlosnih godina - nalazile su se negdje iza Velikog Magellanovog oblaka na nebu južne hemisfere.

U strahovitom sudaru crnih rupa od kojih je jedna bila mase 35 puta veće od Sunca a druga tek nešto manja, koji je trajao samo 20 milisekundi, nastala je nova crna rupa i stvoreno je gravitacijsko polje koje je iskrivilo prostor-vrijeme valovima koji su se proširili diljem svemira.

Znanstvenici potvrdili postojanje gravitacijskih valova

Taj kataklizmički događaj zabilježen je 14. rujna prošle godine, ali su bili potrebni mjeseci kako bi se isključile moguće pogreške u mjerenju, pažljivo provjerili svi podaci i osiguralo da znanstveni dokaz bude u skladu s teorijskim predviđanjima.

- Riječ je o prekretnici - rekao je Alberto Vecchio sa Sveučilišta u Birminghamu, jedan od znanstvenika u LIGO-u - dosad smo svemir promatrali samo kroz svjetlosne valove. Ali tako možemo vidjeti samo dio onoga što se događa u svemiru. Ovo otkriće je stvarno nevjerojatno i predstavlja tri prekretnice za fiziku: prvu izravnu detekciju gravitacijskih valova, prvu detekciju binarne crne rupe, te dosad najuvjerljiviji dokaz da su crne rupe objekti predviđeni Einsteinovom teorijom - kaže Vecchio.

Otkriće gravitacijskih valova posve je u skladu s teorijskim predviđanjima i stoga predstavlja još jednu potvrdu  standardnog modela svemira, ali bi moglo označiti i početak nove ere astrofizike.

Astronomi su dosad u svojim istraživanjima svemira promatrali vidljivu svjetlost, infracrveno i ultraljubičasto zračenje, radio valove, rendgenske zrake i gama zrake. Sada se nadaju da bi zahvaljujući detektiranju gravitacijskih valova mogli početi odgovarati na brojna pitanja ne samo o životu već i o smrti zvijezda i galaksija.